Хуан Диего Флорес с концерт в НДК на 14-и януари

06.01.2021 12:31 | Видян 582 пъти

Хуан Диего Флорес с концерт в НДК на 14-и януари

Световноизвестният тенор Хуан Диего Флорес, когото мнозина познавачи на операта определят като "новия Лучано Павароти", ще посрещне на сцената у нас, докато репетира за концерта си със Софийската филхармония, своя 48-и рожден ден. Златното момче на класическата музика, както наричат още именития перуанец, е роден на 13 януари, а на следващия ден ще се състои и първият му концерт в България.

За своя празник тенорът ще заложи на вегетарианска кухня,
био плодове, чай и кафе, издават организаторите на събитието от Филхармонията. На 14 януари от 19.00 часа в Зала 1 на НДК Флорес ще представи емблематични за репертоара му арии от Росини, Доницети, Белини, Сен-Санс, Лехар, Масне, Гуно, Пучини и Едуард Лало. Диригент на концерта ще е американският маестро Кристофър Франклин.

Хуан Диего Флорес е сред най-уважаваните артисти в оперния свят. Получава признание от самия Лучано Павароти, който лично го обявява за свой приемник, а

Пласидо Доминго го нарича най-великия певец

на днешното време. Талантливият перуанец първоначално има намерение да се занимава с популярна музика, но преподавателите му в Консерваторията в Лима го насочват към класиката, впечатлени от красивия му глас.

Професионалният дебют на Флорес е през 1996 г. на оперния фестивал "Росини" в италианския град Пезаро, където се включва в последния момент и изпълнява главната роля на Корадино в Росиниевата опера "Матилде ди Шабран". Независимо от краткото време за подготовка, дебютът му е триумф и бележи началото на звездната му кариера. Неговият изключителен глас и дивителна техника го превръщат в сензация за една нощ и водят до нов дебют през същата година, едва на 23-годишна възраст, на откриването на сезон 1996/97 на "Ла Скала" в Милано

под диригентската палка на Рикардо Мути

Оттогава перуанецът участва редовно в афиша на всички големи международни оперни театри и събития с водещи световни диригенти.

През 2007 г. Хуан Диего Флорес влиза в историята на "Ла Скала", като нарушава десетилетното табу и за първи път от 1933 г. до този момент изпълнява бис в театъра. Арията е "Ах! Приятели мои, какъв празник" от операта на Доницети "Дъщерята на полка", известна с деветте си високи до-та. Повтаря изключителната проява няколко месеца по-късно през 2008 г. в "Метрополитън" в Ню Йорк, където от няколко години преди това не са били чувани бисове.

Хуан Диего Флорес е признат за един от най-добрите тенори в историята от Би Би Си и е носител на най-престижни отличия и награди, включително най-високото отличие на Перу – Gran Cruz de la Orden del Sol, и титлата на австрийското правителство „Камерзингер“.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Най-татуираната българка лъсна чисто...

Над 100 картини е нашарила по цялото си тяло брокерката...

Майк Тайсън срещу Джейк Пол е обявен...

Предстоящата боксова среща между живата легенда на...

Няма коментари към тази новина !