29 % повече за парно през ноември: проверка на омбудсмана в Топлофикация

18.12.2020 10:12 | Видян 956 пъти

29 % повече за парно през ноември: проверка на омбудсмана в Топлофикация

29% повече за парно този ноември, проверка на омбудсмана в Топлофикация..."Поисках от КЕВР проверка на „Топлофикация София” ЕАД заради големия брой жалби и сигнали, които само за два дни постъпиха в институцията от граждани, протестиращи срещу високите сметки за парно за месец ноември. 
В становището си съм категорична, че е недопустимо такова драстичното повишаване на разходите на домакинствата за отопление и топла вода и то в условията на извънредна епидемична обстановка и спад на доходите на заетите в редица сектори.
Вчера „Топлофикация София“ обяви, че средното увеличение е с 29% спрямо същия месец за миналата година. Силно повишените сметки за месец ноември 2020 г. са поредното доказателство за необходимостта от спешно намаляване на цените на топлинната енергия още от 1 януари 2021 г. за всички битови клиенти на топлофикационните дружества с основно гориво природен газ.
Обърнах внимание, че драстичното увеличение на ноемврийските сметки включва завишени цени на природния газ в цените на топлинната енергия. При реална цена на газа за месеца - 28,21 лв./мВтч, в сметките от „Топлофикация София“ ЕАД горивото е начислено и се плаща от гражданите по 30,04 лв./мВтч. 
Така на практика цената на природния газ е по-ниска от това, което потребителите на услугата ще трябва да заплатят и затова настоявам тя да бъде съобразена с реалностите. В писмото си до председателя на регулатора доц. Иван Иванов подчертах още, че надплащането е за цялото второ полугодие на 2020 г., а не само за месец ноември. Към днешна дата тези средства без съмнение представляват надвзет приход за „Топлофикация София“ ЕАД, изваден от джоба на гражданите", пише омбудсманът Диана Ковачева.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !