Само 33% от лекарите ще се ваксинират: защо ли?

16.12.2020 11:16 | Видян 847 пъти

Само 33% от лекарите ще се ваксинират: защо ли?

 33% от лекарите, фармацевтите и другия медицински персонал, които са определени като подлежащи на ваксинация срещу коронавируса на първа фаза, са изразили до момента желание да се имунизират. Това съобщи в понеделник директорът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров след среща при здравния министър Костадин Ангелов с шефовете на останалите здравни инспекции, определени като координатори по имунизационния процес, предаде Медиапул.

Паздеров обясни, че става въпрос за 33% от целия подлежащ на ваксинация персонал от първа фаза – лекари, сестри, санитари, зъболекари, фармацевти и други. Общо за страната това са близо 37 000 души и в София - 7776 души. Изготвянето на списъци със желаещи е за да се осигури предимство на хората в тях да получат по 2 дози от първите количества ваксина, с които страната ни ще разполага. Първоначалните очаквания са у нас да пристигнат 125 000 дози около Нова година.

Паздеров не можа да каже дали при липса на достатъчно желаещи медици ще се пристъпи към ваксиниране на хора и от следващите фази според ваксинационния план. Той обаче очаква още медици да пожелаят да бъдат ваксинирани след като ваксината бъде официално разрешена и има публикувана кратка характеристика на продукта. "Все пак говорим за лекари, здравни работници, които са грамотни и след излизането ѝ, аз съм убеден, че ще има още желаещи", коментира той.

По време на срещата е била обсъдена пътна карта на имунизационния процес, включваща процеса по логистиката и приложението на ваксините. Уточнено е било, че ще действат 47 мобилни екипа за ваксинация в цялата страна, които ще разполагат както с хладилници за съхранение, така и с оборудван шкаф за спешни ситуации и оказване на първа помощ при евентуални нежелани реакции. Към момента има налични 7 превозни средства за мобилните екипи и предстои осигуряването на още 40.

По-рано здравният министър Костадин Ангелов изрази готовност да бъде първият българин, който ще си постави ваксина срещу Covid-19. "Аз искам да съм първият, тъй като това е отговорност на всеки един лекар по света. Светът е оцелял, защото се е ваксинирал. С този акт искам да покажа на всички български граждани, че ваксината е изключително надеждна. Тя е ефективна и безопасна. Вярвам на европейския регулатор, Европейската агенция по лекарствата за заключенията, които тя дава, така че българските граждани да бъдат спокойни, че ваксината, която ще си поставят, е минала всички фази на клиничните изпитвания.", коментира той.

Ангелов обаче направи уточнението, че не попада в първата фаза от плана за ваксиниране, защото не е сред лекарите на първа линия.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Няма коментари към тази новина !