Фандъкова: Възстановяваме Княжевския и Драгалевски лифт

11.12.2020 10:40 | Видян 1400 пъти

Фандъкова: Възстановяваме Княжевския и Драгалевски лифт

Позицията на Столичната община е много ясна, искаме да бъдат възстановени Княжевският лифт, в последствие и Драгалевският лифт, съобразно действащия план на Витоша, който макар изтекъл, е действащ поради липсата на нов. Това трябва да се случи, спазвайки се закона, казаа столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Поискахме и Столичният общински съвет разреши да възложим на външни експерти да огледат и да дадат становище за възможността за възстановяване на Княжевския лифт. Собственикът обжалва тази заповед. На първа инстанция е потвърдено това решение на СОС и смятам, че може да започнем реализацията му”, обясни Фандъкова.

Тя допълни, че независимо дали собственикът ще съдейства, или не, лифтовете ще бъдат възстановени. Столичният кмет е получила уверени от собственика, че има желанието да инвестира, но „все нещо се случва, че не се получава“. „В момента основният ни спор е има ли техническа възможност за възстановяване на Княжеския лифт във варианта, в който е в момента. Първо имахме уверението, че има такава техническа възможност, а след това становището на собственика беше, че няма такава. Бихме искали да проверим това с други експерти“, обясни още Йорданка Фандъкова.  

Фандъкова напомни, че Княжевският лифт не работи от десетилетия, а преди няколко години поради технически причини е бил спрян и Драгалевският.

Старият План за управление на Витоша, който забранява модернизацията на лифтовете е изтекъл още през 2014 година. Новият е готов от 2015 година, но администрацията не го приема. От фирмата-концесионер предполагат, че проблема е страх от протести на природозащитници. Нищо не се прави и по екологичната му оценка . Той ще изтече преди да е влязъл в сила, като за изработване му са дадени почти 700 000 лв.

Вместо да създаде законодателна възможност на Витоша да бъдат подменени всички стари лифтове, Столична община дава 60 000 лева на фирма да обследва, дали може новите стълбове на лифта да се поставят в старите фундаменти, изливани преди 65 години.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Миа Халифа мачка котето (ВИДЕО)

Котето си за рекламна муцуна на гащи използва Миа...

Кейт Бланшет идва в Кан с уникален...

The Best Immersive Work Award или наградата за Потапящи...

Няма коментари към тази новина !