Роси: Според закона нямам право на живот

04.12.2020 11:59 | Видян 719 пъти

Роси: Според закона нямам право на живот

Здравната каса отказа лечение на 22-годишно момиче от Пазарджик. Росица Малинова чака за белодробна трансплантация. Тя сигнализира пред БНТ за отказа от лечение, който е получила от Здравната осигурителна каса и от Министерство на здравеопазването.

Росица споделя, че от 3 години е в листата на чакащи за белодробна трансплантация, но такава в България не се извършва.

"Министерството отказва да сключи договор, докато развие собствена програма, за да може клиниките в чужбина да поемат българските граждани. Сега на мен ми е отказано и алтернативно лечение с лекарство, което може да облекчи и удължи живота ми", сподели Росица.

Младото момиче обясни, че мотивите за отказа на касата са, че тя не поема заплащането на лекарствени продукти за лица над 18-годишна възраст. Така е по регламент.

"Лицата до 18-годишна възраст минават по линия на Фонда за лечение на деца, който премина от миналата година към касата. Така оставени нещата възрастните като мен, на 22 години, се оказват прекалено възрастни да живеят според нашето законодателство. Министерството на здравеопазването е уведомено за този казус и за нормативния пропуск", каза Росица.

По думите й от два месеца пише писма към касата за съдействие, но без резултат.

"Аз съм в безизходица, според закона не трябва да живея. За момента единственият ми шанс е трансплантация в чужбина, но лекарството, което се дава на децата, може да удължи живота ми. То обаче ми е отказано. Аз не бях приета на сериозно", разказа още младото момиче.

"Лекувам се вкъщи, на антибиотична венозна терапия съм, прилагана от моите родители. Никой към момента не проследява моето състояние. Всички пулмологии са превърнати в Ковид отделения,  следя се на база стари епикризи", добави Росица Малинова

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

БГ киномаратон продължава с любими филми

Българската национална телевизия винаги е била дом на...

Озарк и Короната водят по номинации в...

Две продукции на стрийминг платформата Netflix -...

Няма коментари към тази новина !

*}