2 пъти повече са платените от реалните хоспитализации с К19 призна НЗОК: откраднат поне милион

31.08.2020 10:27 | Видян 1301 пъти

2 пъти повече са платените от реалните хоспитализации с К19 призна НЗОК: откраднат поне милион

В отговор на политиката за прозрачност, която е един от приоритетите на управителя на НЗОК, проф. Салчев, НЗОК публикува редовно отчети за всички дейности, които заплаща, в това число и за Ковид. Някои от отчетите, обаче са леко смущаващи и макар че касаят една и съща дейност се разминават значително.

Такъв е случаят и с отчетените хоспитализации и клинични пътеки за Ковид-19, пише сайтът Право и Здраве на Центъра за защита на правата в здравеопазването с основател бившия заместник-министър за здравеопазването и ексдепутат от сините д-р Стойчо Кацаров.

Първата публикувана справка на касата съдържа информация за март, април и май (до 24-ти) и се отнася за брой случаи по клинични пътеки, по които са заявените за заплащане суми от лечебните заведения за изписаните пациенти, хоспитализирани с COVID19.

Според справката, броят случаи по КП свързани 1087 за периода март- 24 май.
Според втора справка - общият брой отчетени към НЗОК случаи на задължително осигурени лица с Covid 19 за периода от 01.03.2020 г. до 31.07.2020 г. е 3312. Ако извадим от общият брой 3312, тези отчетени до края на май -1087 КП, би трябвало да получим броят за юни и юли - 2225 КП общо.

НЗОК обаче е публикувала още една справка за броя хоспитализации по КП за юни и юли, в това число и за пациенти с Ковид. според която през месец юни броят на хоспитализираните с Ковид 838, а през юли - 205 или общо за юни и юли 1043.

Така от сравнението между двете справки, излиза, че броят на случаите по кп е приблизително два пъти по-голям от броя на хоспитализациите. Или за 1 хоспитализация са отчетени около 2 КП при пациенти Ковид според справките на НЗОК.

Друг вариант за разчитане на иформацията е, че ако приемем, че броят на хоспитализираните през юни и юли е 1043, както са написали НЗОК на 5.8.2020г., то тогава или справката за първите три месеца не е точна или през липсващите в отчета 6 дни (от 24 до 30 май) са хоспитализирани по КП над 1000 пациента, което е дори теоретично невъзможно.

Възможно е да има разлика и между изписаните и хоспитализираните пациенти в справките.
Единният информационен портал не предоставя информация за общият брой на пациентите преминали през болница с натрупване. В това отношение информацията е динамична и виждаме само моментна картина на хоспитализираните и тъй като не знам и колко от „излекуваните“ са били асимптоматични и не са били в болница, то тази информация е на практика непроследима.

Единствения източник е НЗОК, от която обаче, в следствие на политиката на прозрачност все по-ясно прозира, кадрова некомпетентност. Дори и да има обяснение за разминаването с близо една трета от всички хоспитализирани следва то е да е подробно упоменато предвид, че информацията се предоставя за гражданите и е единствената достъпна по този показател.

От нея също така съдим и за това каква е тежестта върху здравната система от началото на пандемията и в кои области е концентрирана както и за процента хоспитализирани от всички заразени.

Снимка: БГНЕС

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !