Домати против главоболие и за здраво сърце: какво да правим с времето в карантина

26.11.2020 11:58 | Видян 827 пъти

Домати против главоболие и за здраво сърце: какво да правим с времето в карантина

Ако спазвате указанията от нашите лайфхак идеи за карантината, вече знаете, че на ден трябва да хапваме поне 300 грама зеленчуци. Ако се чудите какви да купите - дали от толкова модното броколи например, дали диетичното зеле, дали прости краставици или друго, даваме ви веднага бързо и качествено решение. Изберете домати, дори да сте чували от някой специалист като д-р Емилова, че те не са препоръчителни.

Всъщност, оказва се, че червения зеленчук е супер храна. Доматите са чудесен зеленчук срещу коронавирус, защото един от най-устойчивите му симптоми е главоболието. Любимият на българите зеленчук дава облекчение срещу това. Доматът също така отхлабва стреса, който пък е причина за отслабване на имунитета, за паник атаки, които мнозина вземат, заради задушаването, за коронавирус.

Ако има обаче нещо, за което е най-добър, това е здравото сърце. А както е известно, болните от кардиологични проблеми са най-уязвими за коронавируса. Повече от половината му жертви, ако погледнете ежедневните списъци на Здравното министерство,

Какво толкова има в доматите, че помагат на сърцето? Нещото се казва  ликопин и е антиоксидант. Той е много добър против хипертония, от която страдат стотици хиляди българи. Жалко е, че само тази година производството на домати у нас се срина с 27% по данни на Земеделското министерство. И то за поредна година.

Разбира се, доматите не са идеални за всички. С тях не бива да прекаляват хора, които имат проблеми с бъбреците, особено камъни, а също и подагра.




автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Легендата на руския рок Борис...

Легендарният музикант Борис Гребеншчиков и неговата...

Бригада Нов дом ремонтира дома на...

Майстор-алпинист, работил в изследователска база в...

Няма коментари към тази новина !