Часовникът на Фердинанд продаден за 47 880 швейцарски франка

15.11.2020 09:46 | Видян 1416 пъти

Часовникът на Фердинанд продаден за 47 880 швейцарски франка

Часовникът на цар Фердинанд бе продаден за 47 880 франка след 10-дневния онлайн търг на аукционната къща "Сотбис", съобщиха организаторите на търга. В български пари става дума за над 86 хиляди лева по курса на БНБ за деня. Часовникът бе представен в раздела „Майсторите на времето: прелестите на Изтока“, заедно с поредица други ценни часовници.

Първоначално се смяташе, че максималната цена ще е около 16 000 франка, но огромен интерес събуди представянето на часовника на китайски.

Безключовият отварящ се часовник се продаде със сертификат за качество от световния лидер “Патек Филип”, който потвърждава, че такъв аксесоар е произведен през 1893 г. и е продаден на 30 юни 1986 г. Към пакета е включена и оригиналната кожена кутия за съхранение.

Циферблатът на часовника е с бяло покритие. Цифрите, които показват часа, са римски, а минутите са обозначени с арабски цифри и са поставени над тези, които показват часа. Всичко е изработено ръчно. Допълнително е отделено място и за секундите, което е вдлъбнато в самия циферблат. Диаметърът е 51 мм. Часовникът е украсен с вълнообразни линии от никел отвътре, а отвън е изработен от 18-каратово злато.

На капака със синьо е полиран монограм на Фердинанд I във формата на буквата Ф (на кирилица), а върху него е изобразена царска корона. Механизмът на часовника е номер 97314. Същият символ като на капака на часовник е изобразен и върху кутията, която е от кожа и кадифе с номер 217164. Върху нея са и печатите на “Патек Филип” и “Калатрава“, колекция, която съществува и днес.

продължи >>

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Епитропов заменя Мицин като един от...

Плувецът Любомир Епитропов заменя своя съотборник Петър...

Четвъртият патриарх – Изборът на...

На 30 юни, неделя, Българската национална телевизия ще...

Няма коментари към тази новина !