Свилен Стефанов с нова самостоятелна изложба

30.10.2020 12:48 | Видян 832 пъти

Свилен Стефанов с нова самостоятелна изложба

Изложбата на Свилен Стефанов съдържа изцяло нови или непоказвани у нас работи и представлява нещо като финал на негов отчетлив период, продължил повече от десетилетие. Този автор е преминал през много различни дейности и периоди.

Той е изкуствовед и професор по история на изкуството на ХХ век в НХА, а като художник още в началото на 90-те преминава през минималистичен период, а после с група XXL се занимава с много широк спектър от дейности – от неоконцептуализъм до неоекспресионистична живопис. Но още от края на 90-те Свилен Стефанов се обръща към живописта.  

Посланията в тази изложба най-често са лишени от логика. Кои са романтиците и кои концептуалистите? Странна е и появата на жанра „историческа живопис“, който днес сякаш е изчезнал, но тази изложба съдържа платна като „Тайните оръжия на Фердинанд“ или „Последната снимка на футуристичната армия“.   

В тези картини самоубийци съжителстват с извънземни, красивото е пронизано от трагичното, героичното е смазано от идиотското. Това не е точно сюрреализъм, а по-скоро напрежение между подчертано богатият и подкупващ окото живописен език и абсурдите в мисловните полета на съвременния човек. В изложбата присъстват много скрити значения, идващи от историята на изкуството, философията, литературата и музиката.

Свилен Стефанов (1966, София) е художник, историк на изкуството, критик и куратор. Живее и работи в София. Завършил е Националната художествена академия в София . П рофесор е по история на изкуството на ХХ в. в НХА , д октор на изкуствознанието.

Историята му на художник, куратор и критик е свързана с група XXL, създадена в София през 1994 г. Изложбата може да бъде разгледана от 3 ноември до 6 декември в Софийската Градска Художествена Галерия.



автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Преоткрих женския полов орган. Живи...

"Аз два пъти ходих на Пинг Понг шоу в Тайланд. Предлагах...

Отличникът на Hell’s Kitchen бе...

Самопровъзгласилият се за цар на равиолите Кирил се...

Няма коментари към тази новина !