Българското образование с най-ниско качество в Европа и се влошава: ЕК

08.10.2020 16:50 | Видян 1591 пъти

Българското образование с най-ниско качество в Европа и се влошава: ЕК

Българските ученици са сред най-неуките. Това става ясно от годишния доклад за България за 2020 г. на ЕС. Според него качеството на образованието в страната продължава да е голям проблем, въпреки текущите реформи, предава Bulgaria ON AIR.
Според доклада резултатите по математика, четене и природни науки на българските деца са значително по-ниски спрямо тези в ЕС.

За Дебора, която е ученичка в 12 клас, математиката и българският език не са проблем, но ѝ се е налагало да посещава частни уроци.

"Само веднъж ми се наложи да посетя частен урок по математика, понеже отсъствах и не можех да наваксам. Това е минусът - учителите следват спусната програма и няма време да се отделя допълнително за даден урок или предмет", разказва ученичката пред телевизията.

Въпреки инвестирания ресурс в образованието, от ЕК насочват вниманието към по-задълбочено разглеждане на проблемите в сферата. Директорът на едно от училищата у нас с най-високи резултати на матурите споделя, че проблем има и той се дължи именно на строгите рамки на преподаване.

"Задължително трябва да спазваме определени програми, включително определени теми за съответните класове. Няма време за разчуване да отделиш, когато усетиш, че един клас иска да научи нещо друго извън тези теми. Нямаш право и нямаш време", каза директорът на МГ "Баба Тонка" Галина Бобева.

Интересът към частните школи е голям. Според преподавателите в тях обаче съвременните деца имат различно възприятие към света и подходът към тях трябва да бъде различен.

Според Европейската комисия качеството на образованието ни трябва да бъде основен приоритет в страната.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

В новата реалност в Темата на NOVA

Как изкуственият интелект ни променя? Как влияе върху...

Сините в Hell's Kitchen загубиха...

Славейко, един от най-опитните готвачи в отбора на...

Няма коментари към тази новина !