Първото ни признато шато е близо до Мелник, божествен еликсир до Рилския манастир

18.09.2020 10:21 | Видян 587 пъти

Първото ни признато шато е близо до Мелник, божествен еликсир до Рилския манастир

Дългият уикенд за Деня на независимостта е чудесен повод за пътешествия из един или няколко винарски района на България в златната есен – ще откриете неща, за които дори не сте подозирали: истории, крепости, природни красоти, езера.

Често идващите с коли български туристи, тръгнали по долината на Места, спират до Банско, а има защо да продължат надолу по пътя към гръцката граница. Едно от най-добрите места за винарски и спатуризъм у нас е Ува Нестум край Гоце Делчев, разположено между града и невероятно добре запазените останки на античния град Неколопис ад Нестум.

То е център на цяла туристическа агломерация в този южен край на България, защото малко по-високо наблизо са разположени толкова харесваните за селски и еко туризъм Лещен и Ковачевица, която пък е нещо като бг Холивуд – през последните 40 г. в нея са снимани десетки хитови филми. А под тях е балнеокурортът Огняново, който предлага достъпен спатуризъм на доста добро ниво.

Не по-малко атрактивно място за винен туризъм в Пиринска Македония, съчетан с много други атракции в околността, е Кордопуловата къща в Мелник – бастионът на уникалното местно червено.

Това са само две от 16-те знаменити изби на района, заключен между долините на Струма и Места.

Минавали сме и покрай своеобразната винарска столица на този изумитилен регион Хърсово, който прилича на българска Тоскана.
Днес обаче ще ви разходим до единственото признато българско шато. То се намира недалеч от Хърсово, досами магистрала Струма по отклонението за Мелник и се нарича „Зорница”, а от другата страна на аутобана, само на няколко километра, е имението на Ванга с храма, горещите извори и разопките на античната Хераклея Синтика. Винарната е част от френската верига ексклузивни ризорти Реле и Шато.

За да попадне в нейния списък, наблюдаван от ЮНЕСКО, един ризорт трябва да отговаря на 300 критерия на посещаващото го специално жури. Седнали на хълма до басейна, може да се почувствате като в италианската Тоскана, като герой от заснетия там фамозен филм на неотдавна починалия Бернардо Бертолучи Открадната красота. Точно тази дума най-пълно описва и пейзажа наоколо с 60 дка лозя, и модерно направените, но в хармония с природата малки 1- и 2-етажни къщи за бутиково настаняване в имението, които са точно в тоскански стил с камъка по фасадите, в една от които е и гурме ресторантът на миникомплекса, който има дори трюфелерия и собствена ферма за продукти, освен че притежава и квалитетно спа.

И понеже гроздето е в центъра на вниманието, тук се получава превъзходно и класиката „Мелник 55”, и мелнишкия рубин, но и гъделичкащата небцето Сира с нейния леко пиперлив вкус, и Мерло, и Каберне Совиньон, и по-малко популярни сортове като Гренаш, Пти Вердо и Марселан. Всички серии, които се произвеждат тук са лимитирани, понеже и площта на имението не е огромна.

Освен споменаваното вече Хърсово, което ражда най-хубавите мелнишки вина, та там, на хълмовете му е позиционирана и едноименната винарна Вила Мелник, друго важно за благородната напитка село в района е Капатово. Ябълките и прасковите на Капатово са не по-лоши от гроздето, а техните градини са не по-малко впечатляващи от лозовите масиви.

Опитайте наблизо и най-добрия Сандански мискет. В спакурорта недалеч, чието име носи това вино, също си имат изба, която мнозина подминават, въпреки че е на входа на града. Тя носи името Синтика, което пък – както вече знаем, е названието на античния град до Петрич – първото място, управлявано от самия Александър Македонски, който после ще завладее света. Винарната е скътана насред парк от типичните за Сандански кипариси, а сградата й повече напомня училище или читалище, нежели предприятие.

Още една тайна:

Сред най-модерните ни изби, доста приличаща по съвременната архитектура на главната си сграда на световноизвестна тосканска,  се намира недалеч от Рилския манастир – може би най-популярната дестинация за вътрешен туризъм у нас, която 4 десетилетия е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Разходете се и до двете места.

Новата дестинация за винен туризъм Долината на медите, както гласи в превод нейното название, е насред живописна местност на пътя за манастира. Имението има 370 дка лозя и носи името на тракийското племе, дало на света лидера на първата революция Спартак, който сам е родом от района. То е отворено всекидневно за посещения.  


автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Искат субтитри на Откраднат живот

Репликите на актьорите в „Откраднат живот“ да...

Венци Венц с ултиматум: Аз или нас

Две седмици, след като Павел подари „Топъл...

Няма коментари към тази новина !

*}