Поморие: най-старите лозя на Европа и единствената пътуваща винарна

18.09.2020 09:54 | Видян 1441 пъти

Поморие: най-старите лозя на Европа и единствената пътуваща винарна

Дългият уикенд за Деня на независимостта е чудесен повод за пътешествия из един или няколко винарски района на България в златната есен – ще откриете неща, за които дори не сте подозирали: истории, крепости, природни красоти, езера.

Кой казва, че до Черноморието си струва да се ходи само в разгара на лятото и то само за плаж. Всъщност и през златната българска есен има много други интересни атракции, а добрите хотели, които бяха пълни само през август, са чудесна база за нови открития. Особено в подценени курорти като Поморие. Което има много с какво да привлече – от манастир с чудотворен извор, през уникална лечебна кал, с която ни обсипват в танцуващи вани,  та до най-старите лозя на континента.

Освен историята на божествената напитка, нови изби успешно привличат ценители и посетители, докато винпромът от соцвреме е известен повече с ракията, отколкото с виното си. Градчето „на 20 километра от Бургас”, както е възпято в евъргрийна, е безспорната столица на Южния Черноморски район.

И е вероятно единственият курорт у нас, където виненият туризъм е задължителна допълнителна услуга за гостите, които с радост посещават изби и дегустации, понеже им се предлагат не само настойчиво, но и достатъчно адекватно, което на много места просто не се получава.

Поморие има и друго предимство пред останалите курорти – доста работещи през по-студените месеци хотели, понеже поради уникалната си лековита кал, местните хора развиват сериозно и балнеологията.  В местността Кошарите край Поморие е разположената модерната изба Тохун, където твърдят, че са наследнии на 2000 г. винопроизводство по тези земи. Цялото грозде, което преработват е собствено – това е важно, за да се знае, че не се използва вносен концентрат, какъвто употребяват много от големите винпроми. Освен това се държи да се бере на ръце, на всичко отгоре в малки „касетки”, за да се избегне прекомерно смачкване и нараняване на зърната.

Пак недалеч от Поморие е село Страцин, където също има модерна винарска изба, приличаща на голяма къща.
Единствената пътуваща винарна у нас, която десет години представляваше мобилна база от тир каравани, вече петилетка се настани в поморийското село Горица и вече има 400 дка земя на 15 км от най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг и още по-близо до древния Несебър. Тя изнася 80% от продукцията си на най-прететнциозните европейски пазари с марката Цар Симеон.


автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Вижте как оскверниха гроба на...

Ченгетата вече знаят кой е богохулникът, счупил кръста и...

Бони и Гърдева заформят скандал в...

Отборът на Златните ще наруши своя обет за...

Няма коментари към тази новина !