За Енрике Игесиас от Боровица и непозната крепост до Белгорадчишката

18.09.2020 09:12 | Видян 1580 пъти

За Енрике Игесиас от Боровица и непозната крепост до Белгорадчишката

Дългият уикенд за Деня на независимостта е чудесен повод за пътешествия из един или няколко винарски района на България в златната есен – ще откриете неща, за които дори не сте подозирали: истории, крепости, природни красоти, езера.

Златната българска есен предоставя възможността в сезона на виното да направим прекрасно пътешествие до позабравения ни, а толкова красива Северозапад. Едно от най-легендарните и класическите български вина е Новоселската гъмза, наш си сорт, който отпразнува 90 години от брандирането си.

То е чистото злато на Северозападния – първия от деветте винарски района на България. Гъмзата в нейния най-чист вид е от видинското Ново село. То се намира на Дунава до Тимок и именно двете реки в голяма степен формират климата, който предразполага получаването на съвършено вино именно оттук.

Друго село, което е недалеч от супер привлекателния със скалите, където са немерени останките на първия европеец, и крепостта си Белоградчик в същата Видинска област, набира винарска слава, особено, след като нейния еликсир се оказа любим на самия Енрике Иглесиас. Именно на световния певец е кръстен и специален бранд на избата в село Боровица. Теренът не позволява огромни масиви и реколтата е лимитирана.

Още една крепост в региона – римската Бургозоне, е дала името на семейна изба със сто хектара лозови масиви на стръмния бряг на Дунав край Оряхово. Освен великата местна Гъмза, тук гледат и друг позабравен от нас български вид прекрасно, но бяло грозде – Тамянка, но чудесно им се получава и обичайното за такъв профил земи Шардоне.

Гроздето се бере на ръка – нещо, което е супер рядкост в страни като Франция, и се бутилира на място, което е доста съществено за качеството на получаваното вино. Не е случайно, че именно избата донесе първото злато за България от световния конкурс в Брюксел. Една хижа е мястото, което дава името на новия хит на Северозападния район.

Това е малиновото вино от Трастена, от което се прави дори и модния това лято Алкохолен сладолед. Храстите растат по Искърското дефиле – истински рай за „берита”, по-точно в подножието на връх Издримец – една от тайните на Стара планина. Малиновата плантация е още по-мистериозна заради руините на стария манастир „Св. Пантелеймон”, основан, ако се вярва на местните, още от учениците на Кирил и Методий преди 1150 години.

Той пък бил построен върху руините на старо тракийско светилище. Така че, мястото е – както се казва – свещено и магическо, духовно и енергийно. Екологичното малиново вино, което се прави вече десетилетие, вече се бутилира и в комбинация с Мерло.

Белгорадчишката , боровица, вино, Енрике Игесиас, крепост    

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Медии вече погребаха Чарлз: Пуснаха...

Редица руски и украински медии публикуваха новината за...

Принцовете Уилям и Хари възхваляват...

Принц Уилям похвали майка си Даяна, покойната принцеса...

Няма коментари към тази новина !