Виненият туризъм тръгна от Източна Тракия

17.09.2020 18:07 | Видян 2225 пъти

Виненият туризъм тръгна от Източна Тракия

Дългият уикенд за Деня на независимостта е чудесен повод за пътешествия из един или няколко винарски района на България в златната есен – ще откриете неща, за които дори не сте подозирали: истории, крепости, природни красоти, езера.

Вероятно първият обект за винен туризъм у нас и първото своеобразно шато в България стана избата до село Еленово на италианския предприемач Миролио, който така издигна паметник на хобито си между градовете, в които са основните му текстилни фабрики. Според него и екипа му възпятото от Омир преди 3000 г. тракийско вино е идвало от тези места.

Но то е било толкова гъсто и сладко, че се разреждало в доза 1:20 във вода, за да му се наслаждават древните герои, описвани от най-легендарния поет и летописец на античността. И ако не вярваме на него, поне на сериозния Плиний Стари, който потвърждава информацията е редно да се доверим. На тази база преди 2 десетилетия текстилният магнат основа избата си у нас.

Изследва тероара и се оказва, че е уникален за България, за да могат да се отглеждат перфектни бели и червени вина. Прави шатото по тоскански: на върха на хълма Свети Илия, оградено от лозя. Само че той донася винарски занаят от Пиемонте – от подножието на Алпите, от прочутото с лозарството и винарството си местенце Алба. Наред с европейските сортове обаче, залага и на българските като Мелник, Мавруд, Рубин,Букет.

След традиционните вина, започва да прави и пенливи, ракии и дори орехов ликьор по италианска рецепта. Освен винарната, разработва и туристическата съставка на своя продукт. Освен винени турове, гостите могат да пробват и експертна дегустация, да половят риба, а за децата има мини зоопарк.

Столицата на винарството в Източна Тракия беше Сливен – градът, който дължи това на своя виден син и вече познат ви от нашите пътеписи академик Неделчев. Изучил се във Франция, той става баща на съвременното производство на алкохол у нас, а в годината на смъртта си успява да наложи като национална напитка гроздовата, вместо сливовата и другите плодови ракии, които са по-вредни за здравето.

Родният му град е известен най-вече със Сливенската перла, смятана до неотдавна за най-добрата ракия у нас. Вечната конкуренция с най-близкия областен център Ямбол се е пренесла на полето на виното, където той атакува мощно Сливен през последните години и справедливо му оспорва правото да се нарече винарска столица на региона. Местната изба всъщност е с 95-годишна история и е най-старата в цяла Южна България. Понеже вярват, че хубаво вино се прави от хубаво грозде, там разчитат на огромен масив от 10 000 дка собствени лозя.

Край Стара Загора е една от най-тренди избите в България в момента в село Горно Ботево. Там цитират като адвокат на производството си Аристотел, който преди 2400 години прочул местните вина. Четирима приятели се събират и решават да направят собствена марка, която така и кръщават. Засаждат европейски сортове, като много интересен е Пти Вердо, който е доста рядко срещан у нас. Освен 40 хектара червени, вече за засадени и 9 хектара бели край Любимец.

Много на мода е и имението Ейнджълс, известно със своите вина с конче на етикета. Откъде идва този символ? Ами избата е разположена край язовир Жребчево – едно невероятно красиво езеро. Той си заслужава посещението заради уникалните кадри, които можете да заснемете – особено по изгрев и по залез, на черквата във водите му. Тя носи името на български светец - Иван Рилски, и е на век и четвърт. Околността е интересна и с останките на римска крепост.    

  

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Българин разби световния рекорд в...

Емил Кръстев постигна изключителен успех на престижния...

Целият US тим по фигурно пързаляне на...

Катастрофата на полет 5342 над летище „Роналд Рейгън“...

Няма коментари към тази новина !