Поне 2 мес. закъснение за предплатената от ББ3 ваксина на Astra Zeneca, представителявана от майката

10.09.2020 15:29 | Видян 1400 пъти

Поне 2 мес. закъснение за предплатената от ББ3 ваксина на Astra Zeneca, представителявана от майката

Представител на Astra Zeneca призна, че вместо през ноември да бъде готова, а от декември да бъдат започнати доставки поне на медперсонала, предплатената от ЕС, включително и от кабинета Борисов 3, ваксина срещу коронавирус на британския производител ще бъде готова "в началото на 2021".

В студиото на най-авторитетното предаване на първи канал на италианската държавна телевизия РАИ Порта-а-порта от него беше уточнено, че неопределеното понятие се отнасяло до зимата на идната година.

Т.е. закъснението, което се наложи поради обявеното вчера спиране по работата върху ваксината заради пазена в тайна неочаквана и твърде остра алергична реакция на доброволец, върху когото се изпробва, ще бъде поне 2 месеца, а за реалните доставки - и повече.

Според представителя на компанията, чийто агент в България е майката на евродепутатката от ГЕРБ Ева Майдел, трябвало да бъдем благодарни, че изобщо е "рапортуван" проблем. Което не е твърде умен пиар: закъснението в готовността и доставките щеше да го издаде. Не се обяснява нито за каква реакция на организма става въпрос, нито защо 1 ден спиране ще струва 2 месеца забавяне, но логиката подсказва, че проблемът е сериозен.

В същото време вече започнаха доставките на вече готовата руска ваксина срещу коронавирус в болниците на страната. Тя се произвежда от близо месец, а в момента се подлага на регистрация и в първите държави, които я поръчаха. До дни трябва да излезе и втората руска ваксина против К19.

Напомняме, че ЕС и бг правителството като страна по договора се съгласиха Astra Zeneca да НЕ поема риска от нежелани последствия от вземането на ваксината. Т.е. те остават за сметка на данъкоплатците. До момента ЕК направи авансово плащане на 336 млн. евро от общо 750 млн. евро за 300 млн.дози от неготовия препарат.

ЕС е заявила допълнително още 100 млн. Напомняме, че населението на ЕС е  446 834 579 души. А, освен с представляваната от майката Зоя Паунова на евродепутатката от ГЕРБ Ева Паунова - Майдел британска компания, Брюксел подписа договори от наше име и за наша сметка още със Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, Moderna и CureVac.
Т.е.харчат се пари за 5 пъти повече ваксини, отколкото са необходими за европейското население. Възниква и въпросът:

Защо точно тези точно компании от общо 36, които са на фаза изпитания на ваксини срещу коронавирус - в това число италиански фирми, са избрани от европейските правителства?

Това никак не е маловажен въпрос предвид огромните средства: общо 16 000 000 000 евро бяха отделени от т.нар. спасителен план, в това число от парите за спасяване на бг икономиката, за медикаменти за коронавирус.

В същото време по данни на главния санитарен инспектор до. Ангел Кунчев, не се очаква повече от 20% от българите да се ваксинират за К19, при положение че ще харчим за 500% обезпечаване -т.е. 25 ПЪТИ ПОВЕЧЕ, ОТКОЛКОТО НИ Е НЕОБХОДИМО.

Тази схема на презапасяване е отдавна известна в българските болници, които по този начин натрупват за ненужните лекарства и стотици милиони лева дългове всяка година, които се покриват от Здравната каса или понякога дори от националния бюджет. А вторичният ефект е цялостно нереално покачване на цените на пазара и на дребно за хората, поради уж засиленото търсене на всякакви медикаменти.

Кунчев, който даже преброи не 5, а 6 евродоставчици на К19-ваксини, се пошегува миналата седмица пред 19 минути, че "и тези 20% няма да се ваксинират, ако ще и със затвор да ги заплашим, ако този министър рекламира ваксинацията".


автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Няма коментари към тази новина !