Агата Кристи разплита мистерии на остров Тенерифе

09.09.2020 13:39 | Видян 891 пъти

Агата Кристи разплита мистерии на остров Тенерифе

Очаквайте "Друг вид зло" с логото на издателство „Хермес“, което отбелязва 130 години от рождението на Агата Кристи с нов роман, в който тя е главен герой.  На 15 септември се навършват 130 години от рождението на  Агата Мери Клариса Кристи. Английската писателка е автор на множество криминални  разкази, повести, романи и драми. Нейните герои госпожица Марпъл, господин Куин, полковник Рейс, Паркър Пайн и разбира се, белгиецът Еркюл Поаро, са любими персонажи на поколения читатели.  

По случай годишнината ИК „Хермес“ ще зарадва почитателите й с нов роман от поредицата „Мистерии с Агата Кристи“, в който обичаната писателка се оказва главен герой във вълнуващо разследване. Поредицата е дело на журналиста и писател Андрю Уилсън. Той е носител на множество награди. Работил е в различни вестници и списания, сред които са Sunday Times, Observer, Daily Mail, Evening Standard, Independent, Smithsonian и Washington Post. За първата книга „Талант за убийство“ Уилсън черпи вдъхновение от интересен период от живота на Агата Кристи – нейното изчезване през зимата на 1926 г.

В романа си писателят предлага един алтернативен сценарий за разплитането на тази мистерия.   В „Друг вид зло“ Кристи влиза в ролята на детектив с много важна мисия. Интригуващият сюжет носи белезите на класическата криминална литература и  със сигурност ще се хареса на почитателите на жанра и на стила на Агата Кристи, който Уилсън се опитва да възроди. Каква е историята в книгата? През януари 1927 г. известната авторка на криминални романи Агата Кристи се отправя на пътешествие до Канарските острови.

Идеята е да си отдъхне от напрежението покрай скандала с тайнственото й изчезване месец по-рано. Това, което никой не знае обаче, е, че госпожа Кристи е натоварена със секретна мисия от британските разузнавателни служби. Нейният близък приятел – агентът Джон Дейвисън, има нужда от помощта й при разкриването на убиеца на негов колега. Главният заподозрян е Джерард Гренвил – известен окултист и познавач на всички колкото красиви, толкова и отровни растения на остров Тенерифе.

Мистериите обаче започват още на парахода: пред очите на Агата една млада жена се хвърля от борда и намира смъртта си в студените води на океана. Не след дълго около това наглед очевидно самоубийство възникват въпроси. Въпроси за връзки с вече извършени престъпления и – още по-страшно – предстоящи. Агата Кристи е по следите на мрачна тайна, която застрашава живота й. Нищо не е такова, каквото изглежда. Злото има много лица...Ето и 3 любопитни факта за Агата Кристи.  Изчезването на Агата Кристи през 1926 г. се превръща в една от големите мистерии на миналия век.

Но около живота на писателката има редица други интересни и любопитни факти, достойни за роман. Подбрахме три от тях, които Уилсън все още не е включил в своите книги: Творбите на Агата Кристи са преведени на поне 103 езика, което е повече, отколкото тези на Шекспир, Агата Кристи е вписана в Книгата за рекорди на Гинес като най-продавания автор на художествена литература на всички времена. А пиесата ѝ „Капан за мишки“ е най-дълго играната театрална постановка в света и все още се представя с голям успех в Лондон, Агата Кристи пише един от най-популярните си романи „Убийство в Ориент Експрес“ в стая 411 в хотел „Пера Палас“ в Истанбул, Турция.

Стаята и хотелът стават известни с това, а самата стая вече не носи номер, а име - „Стаята на Агата Кристи“.      А на всички, които се чудят как би се справила Агата Кристи като детектив и агент на тайните служби, препоръчваме да разгърнат романа „Друг вид зло“, който ще ви очаква в книжарниците от 8 септември.


автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !