Дънди добива злато с престъпление на министри: Прокуратурата

26.08.2020 12:48 | Видян 890 пъти

Дънди добива злато с престъпление на министри: Прокуратурата

"Налични са данни за престъпление по чл. 219, ал.4...от лицата, които са сключили допълнителни споразумения, като неполагането на достатъчно грижи явно продължава и в настоящия момент", заключава Софийската градска прокуратура с постановление от 13.08.2020 г. по сигнал на Николай Магриотов Едрев за златодобива в една от многото подобни мини в България - в Челопеч.

Вчера документите бяха изпратени на 19 минути от Андрей Едрев, който ни съобщи, че е подадена и искова молба до Върховния административен съд за прекратяване / отнемане на концесията на канадската Дънди прешъс.

 ВИЖ ДОКУМЕНТИ ТУК !

Тъй като лицата, извършили престъпление са министри от кабинетите Костов, Сакскобургготски, Станишев, Борисов 1 и Борисов 2, чиито имена ще разкрием по-долу, прокурорът Красимир Кирилов изпраща материалите - 17 тома, някои от които с над 400 страници документация, на Специализираната прокуратура. В постановлението му ясно е описано онова, което 19 минути още преди години разкри: ощетяването на държавата посредством неконтролиран добив, чието истинско количество е оставено на съвестта на концесионера.

Оказват се верни и подозренията ни, че освен декларираните, са добивани и други ценни метали. Както и че по време на концесията, въпреки ръста на цената на златото със 7 пъти ( СЕДЕМ ПЪТИ ) - от 300 на 2100 долара, е намалявано възнаграждението, получавано от държавата, което по начало е минимално. Ето и фактологията, както е описана от прокуратурата:

Обвинението връща лентата към 19.05.1999 г., когато е сключен Договор за предоставяне на концесия на подземни природни богатства - златно - медно - пиритни руди чрез добив в находище Челопеч, подписан от тогавашния, вече покоен вицепремиер Александър Божков, който 7 месеца по-късно е освободен от поста. По Конституция тези богатства са собственост на всички граждани на България.

Неговият наследник на поста Петър Жотев още на 19. 09. 2000 г. сключва допълнително споразумение №1 с Дънди. То ощетява България с 38 000 000 долара - огромна за онова време, пък и сега сума. Как? Задължителната минимална екологична програма по договор е съкратена от 9 600 000 долара на 1 374 668 долара. Плюс това задължителната инвестиционна програма е орязана от 37 136 000 долара на 8 302 857 долара, пише в прокурорското постановление.

Не стига това, а е отменен Контролният съвет от договора, както и задължението на концесионера да осигурява достъп до обекта за осъществяване на контрол. "Данните, подавани от концесионера нямат гаранция за достоверност, а констативните протоколи не съдържат информация за проведените контролни действия и процедури", фиксира прокурорът. Това означава, че Дънди може да добива колкото си иска и да декларира каквото пожелае, а концесионната такса, макар и почти нулева, все пак е процент от добива.

продължи >>

Етикети: , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Vanity Fair показа най-актуалните...

Списание Vanity Fair пусна на пазара ежегодния си...

Мислех, че никога няма да пробия в...

На 28 февруари, неделя, ще се проведе 78-ата церемония на...

Няма коментари към тази новина !

*}