Голямата любов на Ататюрк в изложба Жените на София

13.08.2020 11:03 | Видян 1851 пъти

 Голямата любов на Ататюрк в изложба Жените на София

Няколко от видните интелектуалки и общественички, живели в края на 19-и и първата половина на 20-и век, ще бъдат припомнени с нестандартна експозиция в Регионалния исторически музей – София.

Първата част от изложбата „История помежду“ се реализира сред експонати от постоянната колекция и в Централното фоайе на Музея. Откриването е на 13 август (четвъртък) в часовия диапазон от 15.00 до 18.30 ч. при спазване на всички изискващи се противоепидемични мерки.

Първата изложба включва два компонента. Единият – „Жените на София“, разказва истории за видната фамилия Стоянович. Фокусът попада върху четири дами, чиято съдба се преплита с тази на изтъкнати личности от епохата. За „Монитор“ Ерина Кръстев – експерт връзки с обществеността на Музея на София, разкри в аванс тяхната самоличност.

Те са Мария Стоянович (1860-1925), известна с благотворителната си дейност; Мика Белопопска-Сотирова (1880-1978), играла в дългия си живот значима роля в семейната история; Жана Стоянович (1869-1961), получила солидно образование в Швейцария и в продължение на 32 години обичана преподавателка по френски език в Първа девическа гимназия в столицата (на нея е кръстена потомката й – известната актриса Жана Стоянович); Димитрина Ковачева (1892-1966) – голямата любов на създателя на модерната турска държава Мустафа Кемал Ататюрк, която също се оказва роднина на семейството.

Снимка: Вulgarianhistory.org

продължи >>

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Новият албум на Бионсе е тук

Албумът на Бионсе е тук. Нейният нов по-дългосвирещ...

Чарлз ще води семейството на...

Британският крал Чарлз III ще води членове на кралското...

Няма коментари към тази новина !