Бели лентички изхвърля морето по плажовете на Черноморието

10.08.2020 09:56 | Видян 703 пъти

Бели лентички изхвърля морето по плажовете на Черноморието

Бели лентички са изхвърени от морето на редица плажове като Карадере, Шкорпиловци и Корал. Те приличат на пластмаса и затова плажуващите се подали сигнали, но се оказва, че това е природен продукт.

Според Атанас Русев от организацията „Да запазим Корал“, това е морска трева, която е загубила пигментацията си, в морето тя е прозрачна, а когато излезе на слънце става бяла и хората си мислят, че е замърсяване, предаде бТВ.

„Тя е много добре закрепена за дъното, в Гърция се получават големи купчини от нея, там я наричат фики“, посочи още Атанас Русев.

Проблемът според мен е, че това е резултат от незаконното тралене, което в момента се извършва в териториалните води на Румъния и България, каза той.

По думите му това се случва за втори път, като миналата година също е имало подобно нещо за няколко дни.

Преди дни са засечени седем турски бракониерски лодки, четири български и две украински, в териториалните води на Румъния, които тралят, каза Атанас Русев.

От екоинспекцията не са запознати с това явление. От морска администрация казаха, че такъв сигнал е получен в дирекцията във Варна и там вече го проверяват.

 

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Няма коментари към тази новина !