Въпреки пандемията: Тесла отново отчете печалба

23.07.2020 10:27 | Видян 834 пъти

Въпреки пандемията: Тесла отново отчете печалба

Производителят на електрически автомобили Tesla отчете печалба и за второто тримесечие, тъй като съкращаването на разходите и силните доставки помогнаха за компенсиране на спирането на дейността на завода заради коронавируса. Това заяви самата компания в сряда вечер, а успехът на Tesla ѝ отваря вратата към включване в американския индекс S&P 500, предава Reuters.

Tesla обяви, че е реализирала нетна печалба от 104 млн. долара за периода април - юни, отбелязвайки първия път, когато компанията отчита печалба за четири поредни тримесечия - условие за влизането в борсовия индекс на най-големите американски компании.

Представянето на компанията е голямо постижение за главния изпълнителен директор Илон Мъск, чиято мисия да доведе глобалната автомобилна индустрия в електрическо бъдеще често е поставяна под въпрос от инвеститори, които се съмняват в способностите на Tesla. Акциите на компанията скочиха с повече от 500% през последната година. Много анализатори смятат, че ръстът е бил подхранван отчасти от очакванията за предстоящото включване на Tesla в борсовия индекс, което ще отприщи потоп от търсене на акции.

По време на конферентен разговор в сряда Мъск заяви, че Tesla ще даде приоритет на растежа пред печалбата и ще се съсредоточи върху това автомобилите да станат по-достъпни. В САЩ цената на седана Model 3, най-популярното превозно средство на Tesla, започва от 37 990 долара.

По време на изказването си Мъск също обяви, че окръг Травис, Тексас, ще бъде мястото на новата фабрика на Tesla. За новия завод, който обещава да създаде поне 5000 работни места, районът се конкурираше с Тулса, Оклахома. Мъск заяви, че фабриката ще произвежда Model 3 и Model Y за източните щати, както и електрическия камион, известн като Tesla Semi и футуристичен Cybertruck.

В сряда Tesla потвърди целта си да достави най-малко половин милион превозни средства до края на 2020 г., въпреки прекъсванията на производството, включително затварянето на своята калифорнийска фабрика за почти шест седмици от тримесечието по нареждане на местните власти. Компанията достави над 90 хил. превозни средства през второто тримесечие, надминавайки очакванията на анализаторите.

Мъск допълни, че истинското ограничение за растежа на Tesla е производството на батерии на достъпна цена и заяви, че компанията ще разшири бизнеса си с Panasonic и китайската компания Contemporary Amperex Technology. Tesla ще представи нови нискотарифни, дълготрайни батерии в своя седан Model 3 в Китай по-късно тази година или в началото на следващата, съобщи по-рано Reuters.

Приходите на Tesla през второто тримесечие паднаха до 6.04 млрд. долара от 6.35 млрд. долара година по-рано, но надминаха очакванията на анализаторите за приходи от 5.37 млрд. долара, сочат данните на IBES от Refinitiv. Tesla отчете 5.18 млрд. долара приходи от автомобили за второто тримесечие, но делът му в приходите от регулаторните кредити - плащания, които компанията получава от други производители на автомобили за компенсиране на емисиите, се увеличи до 428 млн. долара от 354 млн. долара през първото тримесечие.

Междувременно във вторник Мъск отключи и втория транш от огромния си бонус, който е заложен в договора му за управление. Средната пазарна стойност на производителя на електрически автомобили се задържа над 150 млрд. долара в продължение на шест месеца, а именно това бе условието за отключването на бонус опцията.

Снимка: БГНЕС
Източник: economic.bg 
 

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Коя трябва да е модел за подражание:...

Вляво: американският модел Кендъл Дженър по бански,...

Знам кой уби Тупак: Боксьорът Райън...

Миналият месец звездата на американския бокс Райън...

Няма коментари към тази новина !