Митко Стафидов: Криско и Гери Никол са големи пичове

15.07.2020 12:47 | Видян 1070 пъти

Митко Стафидов: Криско и Гери Никол са големи пичове

Митко Стафидов е български режисьор, композитор и визуален артист. Завършва математика, бизнес, изкуство и дизайн в Англия, след което се връща в България и започва да се занимава с видео продукция. През 2015г. впечатлява CEO-то на киноцентъра в Бояна, който любезно предоставя терен и техника за заснемането на първия му късометражен филм "Разговор с Ал", излъчен на редица фестивали.

Към филма пише песен със заглавие "You Already Know", която дава за изпълнение на певеца Мирян Костадинов. След това започва да се занимава с режисирането на музикални видеа, както и аудио продукция - пише музика и режисира видеоклипове за изпълнители, сред които Милена Славова,Ивайло Колев, Дует 2 Наум, Daniele Mangano и други.

Съосновател е на организацията за градско изкуство "ПОдЛЕЗНО", която набира популярност чрез творческото обновяване на редица подлези и занемарени градски пространства, сред които Филмов, Музикален, Научен и Спортен подлез, детска градина “Фантасмагории” и други.

От дейността на организацията, той се запалва по изкуството в градската среда, което започва да практикува когато му се отдаде възможност покрай проектите на инициативата.

Здравей, Митко! В новия ти клип и песен откриваме познати образи от българския шоубизнес. Заложил си на доста провокативна тематика, става въпрос за славата и “риалити звездите” - как ти дойде идеята за всичко това?

Имам щастието работата ми като режисьор и композитор да е свързана с много талантливи и всеотдайни хора в музикалните и филмови среди, но понякога съм се срещал и с хора, които са готови да постигнат слава “на цената на всичко”, отнасяйки се зле с тези около тях. Песента се зароди като послание към тези хора.

Работил си с Милена Славова, Етиен Леви, Ивайло Колев... Да не би да визираш някои от тези имена?- Не, определено съм имал късмета тези изпълнители да са изключително коректни и се радвам много, че съм имал възможността да работим заедно. Дори бих казал, че със сигурност не съм искал да злепоставя някого конкретно - в песента се говори главно за цялостната нагласа към известността и илюзията, че тя задължително носи успех и щастие.

Все пак в клипа откриваме образи приличащи на Криско, Папи Ханс, Гери-Никол… Не смяташ ли, че това може да ти изиграе лоша шега в бизнеса?

Честно казано, с риск да вляза в разрез с тона на клипа, бих казал, че тези изпълнители ми се струват като големи “пичове” и се надявам, че ако случайно стигне до тях, биха приели цялото нещо с чувство за хумор. Може всеки от тях да е бил критикуван ожесточено, но фактът, че правят музиката, която им харесва, следват собствения си стил и не имитират никого, е достатъчен за уважение.

А и в крайна сметка във видеото ме обличат по подобие на всеки от тях, за да се осмеят тези, които ги имитират, за да се докоснат до някаква частица слава - не беше идеята да се присмивам на самите изпълнители.

И все пак критикуваш стремежа към славата, а ти самият правиш песен и видео към нея… Не е ли това малко иронично?

Определено - самоиронията беше голяма част от целия проект, бих казал, че се усеща и в самия текст - понякога това подсеща и самия мен да не взимам всичко прекалено насериозно. И все пак песента и видеото беше нещо, което имах като идея от доста време и исках да видя завършено.

Смяташ ли да правиш още самостоятелни музикални проекти в бъдеще?

Честно казано се двоумя. От една страна след такъв “шокаритетен” проект бих направил нещо по-интровертно и сериозно, в което да бъда действително себе си, от друга - да защитавам собствен музикален и видео продукт за мен е доста стресиращо - определено се чувствам много по-комфортно в студиото и зад кадър, когато мога да помогна на друг изпълнител да покаже най-доброто от себе си. Ще видим.

Кои са някои от любимите ти проекти за други изпълнители до момента?

Много ми харесва как се получи клипа на The Dead Captain - “Нахапано”. В него сина на изпълнителя влиза в ролята на малък астронавт, който върви сред полета от царевица и слънчогледи, среща се с причудливи образи и търси своето изгубено мече - мисля, че метафората за “изгубения малък човек в големия свят” се получи много естествено там.

Клипът на “2Наум” пък стана много специален, защото дуетът е двойка в реалния живот и в клипа имаше изненадващо предложение за брак. Двамата са ми приятели и до днес и винаги си спомням с умиление за снимките. Песента, която и написах и клипа, който заснех за Ивайло Колев - “Не като мен” пък мисля, че са едни от най-качествените, които съм правил досега, а и цялото изживяване на една седмица снимки в южна Италия беше страхотно. Песента “You Already Know”, която написах за Мирян Костадинов - Miry пък е много лична за мен. Може би това са любимите ми проекти до момента - да се надяваме, че най-добрите все още престоят.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Отличникът на Hell’s Kitchen бе...

Самопровъзгласилият се за цар на равиолите Кирил се...

Стефан Вълдобрев и Обичайните...

Осем града и нов албум с единайсет нови песни...

Няма коментари към тази новина !