СЛАВА подреди най-богатите в България

06.05.2009 14:15 | Видян 9405 пъти | Гласували 1

СЛАВА подреди най-богатите в България

Списание СЛАВА подреди традиционната си класация на най-богатите хора в България. Екипът прави подреждането за осми път, пише в новия брой на светското издание, който излезе вчера. В него е и пълното подреждане.

“През последните 8 години, в които правим тази класация, богатите ставаха все повече и все по-богати. През 2009 г. обаче богатите също плачат. Тях глобалният финансов апоклипсис ги удари най-много от всички. Изгубиха огромни суми”, пише в увода към класацията на списание СЛАВА.

Редакторите отбелязват като най-потърпевши специално онези, които контролират листвани на борсата дружества. Падането на курса на акциите средно е 75%. Това означава, че ако нещо е струвало 100 милиона на борсата преди година, сега е 25 милиона.

Списанието все пак намира десетина души, чиито имена отговарят на въпроса: Кой успя да победи най-тежката криза?

Сред мъжете за пореден път номер едно е собственикът на НОВЕ холдинг Васил Божков. Той според СЛАВА е останал човекът с най-голямо лично богатство в България. Успял още преди кризата да постави акцента в своя бизнес върху пътното строителство. “А както е известно от американската и европейската история, този сектор е най-стабилен. Дори по време на тотална криза, държавите инвестират изключително много в него, за да задвижат останалата икономика. Тази година България ще стимулира точно по такъв начин най-ударените от рецесията отрасли – строителния бранш, металургията и търговията с метали, като вложи милиарди в огромни инфраструктурни обекти. Именно по този път САЩ на президента Франклин Делано Рузвелт са се преборили с Голямата депресия през 30-те”, пише СЛАВА. Списанието напомня, че според оценка на полското списание Впрост от края на октомври 2008 г. Божков контролира бизнес за 1,35 млрд. долара, което се равнява на 2 милиарда лева. “В миналогодишната майска класация на СЛАВА бяхме цитирали оценка на професора по икономика в Лондон Димитър Иванов, която бе 1,5 млрд. лв”, пише българското списание.

Най-богатата жена в България продължава да бъде съсобственикът на СИБанк Цветелина Бориславова. Според официална информация от трезора неотдавна тя е намалила дела си като е продала чрез борсата 4% от своите акции за 29,34 млн. лева. Остават й още 18, 32 %. СЛАВА изчисли, че при същата цена на акция, целият дял би струвал 134 377 200 лева.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Няма коментари към тази новина !