Ивайло Христов завършва новия си филм Страх

03.06.2020 11:17 | Видян 1309 пъти

Ивайло Христов завършва новия си филм Страх

Българският режисьор и актьор Ивайло Христов завършва постпродукцията на своя нов черно-бял игрален филм „Страх“, съобщи изданието FilmNewEurope. Филмът беше представен в модула „Филми в развитие“ на 17-ите Sofia Meetings в рамките на София Филм Фест, който тази година се проведе виртуално.

Историята проследява нажежаващия се конфликт между безработна учителка и нейните съселяни, които категорично се противопоставят на връзката й със случайно пристигнал у нас чернокож бежанец. По думите на Ивайло Христов, който е и автор на сценария, идеята го е осенила още преди няколко години, докато прекарвал лятото в селище на Черноморието близо до границата с Турция. „Един следобед неочаквано се натъкнах на ван с отворени врати, пълен с навлечени мъже, жени и деца при температура навън 40 градуса. Дрехите бяха залепнали за телата им, а по лицата им течеше пот. Никога няма да забравя очите им“, споделя пред FNE режисьорът и добавя: „Но тъй като филмът е за една жена, която изминава дълъг път към любовта при почти невъзможни обстоятелства, предпочитам да определя жанра като абсурдна комедия“.

В главната роля е актрисата Светлана Янчева. Неин партньор е композиторът Майкъл Флеминг, който живее в България. В актьорския състав са още Иван Савов, познат от филмите на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Урок“ и „Бащата“, Красимир Доков („Разследване“, „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“, „Откраднат живот“), Кристина Янева, Мирослава Гоговска и др. Няколко непрофесионални актьори, включително петима автентични бежанци от Афганистан, допринасят с оригиналното си присъствие за въздействието на актьорския ансамбъл.

„Страх“ е сниман в продължение на четири седмици и половина през зимата на 2019-а във Варвара, Синеморец и Резово на Южното Черноморие. Оператор е виртуозът Емил Христов, който бе зад камерата и в предишния филм на Ивайло Христов „Каръци“. Той разкрива пред изданието, че филмът е черно-бял по настояване на режисьора. По отношение на осветлението Емил Христов твърди, че не е променял стандарта, в който обикновено работи, но тук някак си визията със своята чистота и суровост напомня последните филми на прочутия датски кинематографист Карл Теодор Драйер (1889-1968), смятан за един от най-великите режисьори в историята на седмото изкуство.

Продуценти са Pro Film и Асен Владимиров с подкрепата на Националния филмов център. Според Владимиров няколко фактора са направили процеса по реализация на творбата особено труден, на първо място – спирането на публичното финансиране на българското кино през 2018 г. „В един момент режисьорът поиска истинска камила в снега и ние я осигурихме“, споделя той.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Миа Халифа мачка котето (ВИДЕО)

Котето си за рекламна муцуна на гащи използва Миа...

Кейт Бланшет идва в Кан с уникален...

The Best Immersive Work Award или наградата за Потапящи...

Няма коментари към тази новина !