Последният клас на проф. Стефан Данаилов напуска НАТФИЗ

20.05.2020 13:10 | Видян 1699 пъти

Последният клас на проф. Стефан Данаилов напуска НАТФИЗ

Абсолвентите на НАТФИЗ ще създават изкуството след кризата. Възпитаниците на двата факултета – сценични и екранни изкуства, са внимателно избрани, обучени и подготвени от Академията, за да генерират и развиват творчески идеи дори в трудни времена като това. Тъй като пандемията отне последните им срещи с публиката на учебните сцени в НАТФИЗ, ще ви ги представим.

Наричат се MASTERCLASS и бяха последният избор на проф. Стефан Данаилов. Преди 4 години 10-те момичета и 12-те момчета се пребориха с други 300 кандидати за мястото си в НАТФИЗ.

На 20 декември 2018 г. се изправят пред първия си решителен изпит в театъра и първата си публика в образи, създадени от Уилям Шекспир, Кристофър Марлоу и Джон Уебстър. Спектакълът е „Кръв и Власт“ на д-р Росица Обрешкова. Два месеца по-късно, на 8 февруари 2019 г., представят за първи път в България пиесата на Филип Ридли „Зверското синьо“ в превод и постановка на д-р Сава Драгунчев, което им отваря вратите на професионалните сцени.

В рамките на по-малко от година актьорите от класа влизат в „Братя Карамазови“, „Три високи жени“, „Лисичета“, „Когато гръм удари“ и „Цветът на дълбоките води“ на Народния театър, в „Ромео и Жулиета“ и „Еквус“ на Младежкия театър, „Снежната кралица“ на Сатиричния театър и в „Госпожа Министершата“, „Скачай“ и „Палачи“ на театър „София“. Докато вземат изпитите си и се явяват на фестивали, в които отстояват престижа на НАТФИЗ, студентите се включват в снимките на филми и сериали като „11 А“, „Маймуна“, „Откраднат живот“, „Съни бийч“ и „Ягодова луна“.

Междувременно д-р Сава Драгунчев работи усилено по превода на пиесата за дипломния им спектакъл. Текстът е признат за съвременна преводна драматургия и публикуван от гилдията на българските театроведи. Народният театър, Съюзът на артистите в България и Международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ подпомагат реализирането му в НАТФИЗ. Репетициите вървят трескаво и като в транс.

Студентите ваят ролите, които никога няма да забравят. Три дни преди премиерата на „Лодкарят“ от Джез Бътъруърт класът осиротява. На 29 ноември 2019 г. голямата сцена на НАТФИЗ се изпълва от учениците, колегите и приятелите на проф. Стефан Данаилов, дошли да се докоснат до духа му с последния дипломен спектакъл на последния му клас. „Лодкарят“ се готви да се впусне в националното турне на НАТФИЗ в страната, но животът има други намерения…

Спектакълът е селектиран и поканен за участие на фестивала „Сцена на кръстопът“ в Пловдив. Ако през септември има фестивал, има и шанс „Лодкарят“ да оживее поне още веднъж, ако ли не, ще наблюдаваме развитието на последните дарове на Мастера за българското кино и театър.

Студентите от последния клас на проф. Стефан Данаилов са Йордан Ангелов, Цветан Апостолов, Боряна Бабанова, Радина Боршош, Филип Буков, Роберт Ваханян, Явор Вълканов, Дона Вълова, Петър Данов, Анджелика Джамбазова, Стела Димитрова, Георги Краев, Велислава Костадинова, Божидар Мицев, Габриела Накова, Пепа Николова, Недиляна Павлик, Филина Петрова, Антон Порязов, Марин Рангелов, Живко Сираков и Румен Троев.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Стефан Вълдобрев и Иван Лечев един...

Драматични ситуации, колекционерски истории и 100 точки...

Фестивалът за илюстрация и графика с...

Четвъртото издание на Фестивала за илюстрация и графика...

Няма коментари към тази новина !