Независимото изкуство със 7,5 млн. загуби за първото полугодие заради Ковид-19

28.03.2020 09:41 | Видян 937 пъти

 Независимото изкуство със 7,5 млн. загуби за първото полугодие заради Ковид-19

Независимият културен сектор ще загуби почти 7,5 милиона лева за първото полугодие на 2020-а в условията на карантина и забрана за провеждане на публични арт събития заради пандемията от коронавирус. Ако извънредните обстоятелства и невъзможността изкуство да се представя пред жива публика се запазят до края на годината, щетите може да надхвърлят 16 милиона лева. Това съобщи за „Монитор“ режисьорът Веселин Димов, един от инициаторите на петицията за подкрепа на независимия сектор в културата и изкуствата.

Изчисленията са на база на онлайн проучване, извършено в периода 22-24 март. За целта представители на сектора начело с културолога Нели Стоева, доктор по информационно осигуряване на политиките за култура от СУ „Св. Климент Охридски“, са обобщили резултатите от близо 500 попълнени анкетни карти. Този петък в 9 часа „представителна извадка“ от независимите артисти ще се срещнат онлайн с министъра на културата Боил Банов, за да обсъдят възможностите за финансова и логистична подкрепа.

Въпросникът „Независим културен сектор в България – март 2020 г.” имаше за цел да набере данни за независимия арт сектор, най-вече във връзка с преките и потенциалните му загуби от обявеното извънредно положение. Резултатите ще бъдат използвани като аргумент пред институциите за въвеждането на компенсаторни мерки за неутрализиране на щетите в този сектор и неговото съхраняване като цяло.

Анкетата е попълнена точно от 496 души: 68% от тях са физически лица, а 32% - представители на организации в независимата културна сфера. Най-много от участниците в допитването са от областта на театъра и музиката – съответно 43% и 29%, което е логично, тъй като сценичните изкуства ще са най-пряко и дълбоко засегнати от ситуацията. Следват мениджъри и организатори в сферата на културата и изкуствата (24%), представители на визуалните изкуства (23%), кино (22%), танц и пърформанс (21%). Най-слабо са се включили хората от полето на литературата и превода (5%). Има и 7% участници от други области – цирк, мода, дизайн, фотография, реставрация, грим, образование по изкуства и др.

Източник: Monitor

 

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !