Англия спасява културата си със 160 млн. лири

26.03.2020 12:03 | Видян 1059 пъти

Англия спасява културата си със 160 млн. лири

Съветът по изкуствата в Англия обяви официално, че отпуска общо 160 милиона лири като част от пакета спешни мерки, с които да подпомогне артисти и културни организации в обстановката на глобална пандемия.

Финансовите фондове, в които ще бъдат разпределени средствата ще могат да се използват от културни организации, творци на свободна практика и всички артисти, за да не фалират докато зали, клубове, театри и салони са затворени, а всички концерти, фестивали и представления – отменени.

Парите ще бъдат разпределени в три направления. 20 милиона лири ще отидат за заетите в креативния сектор и хората на свободна практика. Най-голямата част – 90 милиона ще бъдат разпределени между 828 организации в „националното портфолио“, включително Националния театър и други по-малки пътуващи театри. Останалите 50 милиона лири ще отидат при онези организации, които не са част от портфолиото.

Средствата ще бъдат набавени от резерва на Съвета по изкуствата и от спирането на финансирането на проект на тамошната Национална лотария. В изявлението си председателят на Съвета – сър Никълъс Серота каза:

"Никой от нас не може да се надява да устои на тази буря сам но работейки заедно и в партньорство можем да излезем по-силни, с общи идеи, нови посоки на работа и нови партньорства на локално, национално и дори глобално ниво“.

От Съвета по изкуствата добавят, че техен номер едно приоритет в момента е да направят всичко възможно, за да помогнат на всеки артист индивидуално, както и на културните организации, да се закрепят на повърхността. „Ще бъде трудно, но ние имаме нужда от всички тях във възможно най-добрата им форма, да използват креативността си, за да помогнат на хората по села, малки и големи градове в цяла Англия в момента, в който обществото започне процеса по възстановяване от този ужасен вирус“, сподели изпълнителният директор на организацията Дарън Хенли.

„В това страховито време за всички ни, когато всеки се е дистанцирал от останалите в собствения си дом и живот, вярвам че ролята на изкуството ще е от критична важност, за да ни помогне отново да се съберем заедно".

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Няма коментари към тази новина !