Свинският грип заличи 4000 у нас за месец: проф. Хинков

23.03.2020 09:53 | Видян 705 пъти

Свинският грип заличи 4000 у нас за месец: проф. Хинков

„През пролетта на 2009 г., в България загинаха 4000 човека само за един месец”, припомни в ефира на БНТ проф. Олег Хинков, реаниматор и бивш зам.-министър на здравеопазването. Той визира обстановката около епидемията от свински грип през 2008-2009 г. „За огромно съжаление, загиналите бяха предимно млади хора - най-вече родилки и бременни жени. Ние реаниматорите, работихме в условия, близки до сегашните, но тогава нямаше извънредно положение“, подчерта той. По неизвестни причини  интервюто с проф. Хинков беше почти веднага заличено от страницата на националната телевизия.


Екс зам.-министърът даде негативна оценка на мерките, които сега предвижда оперативният щаб по борба с коронавируса. „Изключително важно е да се разбере какво казвам, а не да се съгласяват с мен”, подчерта проф. Хинков. По думите му, предложението да се закупят ударно голям брой респираторни апарати, само ще доведе до голям брой смърт на пациентите. ”Апаратите са само малка част от всичко. Имаме нужда от цели отделения за интензивно лечение”, категоричен е той. „Необходима  е специфична болнична територия, която няма в обикновените клиники”, подчерта експертът.
„Никой не знае и колко е точният брой на респираторите в България, за които се говори толкова много. Знаете ли колко такива има, които стоят завити с чаршафи и не се ползват”, попита риторично професорът.
Хинков посочи, че у нас има силен недостиг на самите медицински специалисти, които са другият ключов компонент. „Липсват анестеолози, а повече от половината от наличните нямат понятие от работа в реанимация”, посочи той.


 Експертът определи, като абсурдно предложението на ген. Венцислав Мутафчисйки „медиците да бъдат преквалифизирани в рематолози за 2-3 дни”. „За обучението им трябват години”, категоричен е проф. Хинков.

Напомняме, че същевременно между 2000 и 3000 души всяка година у нас си отиват от пневмония след усложнение от грипни заболявания.  Между 150 хил. и 1 млн. на година се разболяват от простудни и респираторни болести у нас. Всяка година в България се обявява грипна епидемия, която изисква над 100 хил. болни.  При 400 хил. заразени за 1 г., по 15 загиват по време епидемията от „обикновен” грип.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !