Замесихме и Пикасо в скандал с фалшификати

11.03.2020 10:53 | Видян 1149 пъти

Замесихме и Пикасо в скандал с фалшификати

За нов скандал с фалшиви картини, много подобен на поредица предишни, съобщи изкуствоведът Пламен В. Петров в сайта Kultura.bg. Четирите графики, която щяха да участват в търг на „Аполон и Меркурий” на 11 май, но вече са свалени, са от колекцията на бизнесмена Красимир Дачев.

Ще припомним, че през октомври 2019 г. в галерия „Оборище 5” бе представена изложбата „Никола Танев в колекцията на Красимир Дачев“, за която специалисти твърдяха, че съдържа фалшификати. Комисия от трима изкуствоведи – доц. Ружа Маринска, Николай Ущавалийски и Анелия Николаева бяха написали под почти всички произведения „неизвестен автор”. Пред „Площад Славейков” тогава Дачев изрази несъгласие със специалистите от Националната галерия и каза:

„Проблемът на пазара на българското изкуство е, че ако един галерист види, че купуваш от другия, [ще каже:] „О, това е менте!”. Други две изкуствоведки – Доротея Соколова и Бисера Йосифова (автор на текста в каталога) твърдяха, че произведенията са излезли изпод ръката на Никола Танев.

Новите ментета от колекцията на Дачев бяха в каталога на търг №118 на аукционна къща „Аполон и Меркурий”. Става дума за 4 четири сериграфии върху хартия – „Портрет на Богомил Райнов“ (38 х 29 см), „Портрет на Христо Минчев“ (40 х 29 см), „Портрет на Стела Райнова“ (40 х 29 см), „Портрет на Николай Райнов“ (40 х 29 см)., за автор на които е посочен Боян Райнов - известен скулптор, брат на Богомил Райнов и син на Николай Райнов, който от 1946 г. живее и работи във Франция. На както посочва в текста си Пламен В. Петров, те не са на Боян Райнов, а на Пабло Пикасо.

Първото, което усъмнило изкуствоведа било, че от една страна четирите изображения нямат нищо общо със стила на Боян Райнов, от друга - липсвало и сходство с портретуваните личности. И от трета - на сериграфията, обявена като „Портрет на Стела Райнова”, стоял образът на Дора Маар, нарисуван от Пикасо. Петров знаел това, защото имал в библиотеката си книга за тази муза на Пикасо, самата тя художник и фотограф. А на корицата ѝ била въпросната рисунка.

продължи >>

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !