Българче от Крушари е герой в документален филм на НВО

27.01.2020 11:07 | Видян 937 пъти

Българче от Крушари е герой в документален филм на НВО

Документалният филм на HBO „Да откриеш своя дом“ е вдъхновен от работата на фондацията на писателката Дж. К. Роулинг „Лумос“, чиято мисия е да прекрати институционализацията на децата в световен мащаб до 2050 г. В момента около 8 милиона деца растат в домове за сираци и институции по целия свят.

Сърцеразбиващ и просветляващ „Да откриеш своя дом“, обикаля градските улици и черни пътища и ни пренася в пренаселените детски институции и споделя радостта от получаването на обич. Историите на тези шест деца са различни, но тъгата, последвана от радост в живота е еднаква.  

От семейства, които са разделени в Хаити, до социални работници, които помагат за събирането им в Непал, до посветените приемни родители, които са поели деца с увреждания в Молдова и България - филмът разглежда по-задълбочено реалността, в която живеят 8 милиона деца, които в момента са скрити от погледите ни в домове за сираци и институции. Шокиращата истина е, че над 80% от децата в домове за сираци днес не са истински сираци, а са разделени от семействата си в резултат на бедност, бедствия, война, наркомания, трафик, увреждания или дискриминация. Филмът предава смущаващ портрет на обстоятелствата, които отвеждат децата в институциите и същевременно вдъхва надежда за свят, в който всяко дете има семейство и дом.

Историята показва шест семейства в Молдова, Хаити, България, Непал, Бразилия и Индия, които са преодолели трудностите, съпътстващи институционализацията. С различните, обединени от трансформативната сила на надеждата и любовта, осигурена от семейството, филмът ни среща с Мария от Молдова, Исус от България, Баншу от Непал, сестрите Каролина, Катерина и Катлин от Бразилия и Ливия от Индия и техните семейства. Исус от България  е роден с тежки и сложни увреждания и е изоставен като бебе. До 13 години Исус живее в дома в село Крушари, заедно с още 38 деца, разпределени в 5 стаи. Домът в село Крушари е бил най-големият дом за деца и младежи с увреждания в България.

Закрит е през 2015-та година, а всички деца са изведени, с помощта на фондацията. Дима отива в дома като игротерпевт към „Лумос“ и веднага бива привлечена от красивите очи на Исус, който заради уврежданията си има телосложението на дете. Животът му до този момент е леглото, а единствената гледка – тавана над него. Дима е тази, която го извежда за първи път навън. Днес той живее в безопасна и обгрижваща среда, заедно с Дима.

Всяка история е уникална, но свързана с общата тема, че семейството е обнадеждаваща, трансформираща и възстановителна среда за деца по целия свят. Оригиналният документален филм на HBO e режисиран от носителите на Emmy® Джон Алперт и Матю О'Нийл, а гласа на разказвача е на носителя на Oscar® Еди Редмейн. „Да откриеш своя дом“ филм е достъпен за гледане по всяко време в HBO GO. В онлайн стрийминг платформата HBO GO има над 290 заглавия съвременна документалистика (256 филма и 26 поредици), всички със субтитри на български, което прави селекцията най-богатата достъпна, с професионален превод, за гледане по всяко време.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !