Сънищата обсебили Фелини, нарича ги знаци на съдбата и ги превръща във филми

22.01.2020 14:30 | Видян 315 пъти

Сънищата обсебили Фелини, нарича ги знаци на съдбата и ги превръща във филми

"Няма съвпадения, има синхронизми", обичал да казва Федерико Фелини, чиято 100-годишнина светът, без България, отбеляза в понеделник. Търсещ винаги знаците на съдбата във всичко, което ни се случва, той вярва на първо място в сънищата и сигурно затова филмите му приличат на сънища.

По тях избира актьори, имена на герои във филмите си, решава какво да прави или да не прави. Вярва също в имената, зодиите, психоналазита, която непрекъснато се опитва да прави на всеки, когото срещне по пътя си. Това си спомня една от най-големите му любови Сандра Мило. Двамата се запознават през 1962 г. и имат 17-годишен роман, независимо от брака му с Джулиета Мазина.

Още на първата година тя играе в един от най-знаменитите му филми Осем и половина. Другата му прочута творба и вероятно най-популярния му филм е Долче вита - Сладък живот с култовата сцена във фонтана Треви, която сама по себе си е световна класика. Фелини става кръстник на фотографите на знаменитости, които цялата планета започва да нарича по името на героя му Папарацо.

"Не, че имам какво да кажа,, но го правя интересно", спомня си думите на гения от Римини една от последните красавици, които той превръща в звезди - Анна Фалки пред РАИ. Взема я за художествена реклама на банка, за която също е бил вдъхновен от свой сън. Старите римляни още го помнят с всекидневния му график - грижите за 3-те негови котки, кафето на Пиаца дел Пополо в самото сърце на Вечния град, срещу апартамента на нашата весела вдовица Дарина Павлова.

Или в световноизвестното Антико Кафе Греко на улицата на бутиците - виа Кондоти, на две крачки от великите стъпала на Пиаца ди Спаня.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Кари Ъндърууд триумфира на...

Кари Ъндърууд доминира на музикалните награди на...

Марк Антъни и Bad Bunny ще пеят на...

Изпълнителите Bad Bunny, Карол Джи, Кани Гарсия и Марк...

Няма коментари към тази новина !

*}