Итън Хоук работи с българи по филм за Тесла

22.01.2020 10:21 | Видян 1653 пъти

Итън Хоук работи с българи по филм за Тесла

Осем години, след като обиколи софийските улици за своето „Бягство“ (Getaway) със Селена Гомес, номинираният за „Оскар“ актьор Итън Хоук отново се сработи с българи. Повод за колаборацията даде сръбско-американския инженер Никола Тесла, който се оказва главно действащо лице в новото заглавие от филмографията на звездата.

Лентата носи името „Тесла“, а сред продуцентите е Криста Кампбел, чиято работа често я позиционира у нас. Само в последната една година тя е работила по заглавия като „Бодигард на жената на убиеца“, „Рамбо: Последна кръв“, „Код: Ангелът“, „Хелбой“, всички от които са разпъвали сет и у нас. Вероятно тя е и връзката между „Тесла“, който е заснет предимно в Бруклин, с българите. Макар че не се появяват пред камерата, Ивайло Нацев и Иван Николов имат участие в постпродукцията на заглавието, като са сред движещите сили на екипа по звука.

Самият филм е реализиран със символичен (за стандартите на Холивуд) бюджет от 5 милиона долара. Режисьор е Майкъл Алмерейда, с когото Хоук вече е работил по Шекспировите екранизации „Хамлет“ и „Цимбелин“. Смята се, че „Тесла“ пък е първият биографичен филм за прочутия електроинженер. Въпреки че ученият, популярен с изследванията си за променливия ток, рентгеновите лъчи и мн. др., е бил пресъздаван на големия екран и преди, но с „Тесла“ за първи път именно той ще е двигателят на сюжетните събития. Хоук влиза именно в неговата роля, а най-големият му съперник в научното поле (Томас Едисън) ще бъде Кайл Маклахан („Туийн Пийкс“, „Отчаяни съпруги“).

Премиерата на продукцията ще се състои в рамките на фестивала Сънданс, който ще стартира утре и ще продължи до 2-и февруари. За Хоук това е специално издание на киносъбитието не само заради представянето на „Тесла“, а и заради факта, че ще журира. Компания на панела на оценяващите претендентите за „американска драма“ ще му правят още Родриго Гарсия, Дий Рийс, Изабела Роселини и Уош Уестморланд. Журито във всички категории пък начислява 25 човека. Те ще раздадат общо 31 приза на 1 февруари, ден преди официалното закриване на основания от Робърт Редфорд фестивал. Една награда обаче е известна още преди старта на събитието. Тя е на името на електроинженера Алфред Слоун и е връчена именно на „Тесла“.

Източник: Monitor
Снимка: Инстаграм

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !