ЕС мълчи вреди ли ни 5G

10.12.2019 17:44 | Видян 1176 пъти

ЕС мълчи вреди ли ни 5G

"Днес бях домакин на събитие на тема "Разгръщане на 5G технологията в ЕС - възможности и предизвикателства". Към момента ЕС не разполага с оценка на риска за човешкото здраве от въвеждането на 5G технологията. Европейската комисия зае позиция, че такава оценка не е необходима, въпреки предупрежденията на част от научната общност. Намирам това за безотговорно. Поради тази причина отправих предложение към научния панел на Европейския парламент - SТОА, да изготви изследване за потенциалните ефекти върху здравето и околната среда от въвеждането на 5G мрежите. Неслучайно в редица европейски страни има протести срещу прокарването на технологията. Брюксел трябва да се научи да се вслушва в притесненията на хората, а не да действа технократски.

5G е революция, която ще промени из основи начина, по който живеем, работим и правим бизнес. Технологията е призвана да бъде гръбнакът на европейската дигитална икономика и двигател за иновациите и има амбицията да промени из основи различни сектори като транспорта, енергетиката и здравеопазването.

Това се възприема като естествена еволюция, тъй като светът, в който живеем, е все по-свързан. Същевременно, Европа изостава в разгръщането на и внедряването на 5G, а тази инфраструктура има потенциал да създаде стратегическо предимство и да направи икономиката на Съюза по-конкурентоспособна, от което ще спечелим всички.

През 2016 г. Европейската комисия прие план за действие, който предвижда стартирането на 5G търговски услуги до 2020 г. В него е заложена целта покритието да обхване всички градски зони и основни пътни артерии до 2025 г. От лятото на тази година официално започнаха тестовете на мобилната мрежа от пето поколение и в България.

Процесът изглежда необратим. Споменавам го като проблем, защото за пореден път индустрията поставя в изкуствена засада всички други тревоги и съображения: здравни, екологични, етични и свързани със сигурността на данните. Именно необратимостта на процеса би следвало да ни накара да обърнем внимание и на предизвикателствата, които носят със себе си мобилните мрежи от пето поколение. Наред с многобройните предимства, вярвам, че трябва да обърнем сериозно внимание и на възможните рискове свързани с киберсигурността и потенциалните ефекти върху околната среда и човешкото здраве.

Събитието, имащо за цел да отвори поле за дискусия относно ползите и предизвикателствата от внедряването на 5G мрежите, като разгледа темата от всички ъгли, се проведе в сградата на Европейския парламент в Брюксел. В откриването му участие взе и българският комисар Mariya Gabriel, която отговаря за изследванията, образованието и културата в новата Европейската комисия.

Своите гледни точки по темата представиха Джереми Годфри, председател на Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения (ОЕРЕС), Марк Ванкопеноле (Nokia, ръководител на звеното, отговарящо с комуникацията с правителството, Белгия), Ласло Тот (ръководител „Публична политика“ за Европа на Международна асоциация на мобилните оператори (GSMA), Пол Ланоа (почетен член на ЕП и председател на екологичната организация GRAPPE), проф. Владимир Пулков (ръководител на лаборатория „Интелигентни комуникационни инфраструктури“ в София Тех Парк), Жорж Оиконому (старши инженер в 5G екипа на VMware), Мишел Ривази, член на ЕП и известен еколог. Дискусията бе модерирана от Самюел Столтън от EURACTIV, като в нея се включиха и експерти по 5G, представители на университетската общност в България, IT сектора, дигитални предприемачи и представители на български медии", съобщи червеният евродепутат Иво Христов.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Медии вече погребаха Чарлз: Пуснаха...

Редица руски и украински медии публикуваха новината за...

Принцовете Уилям и Хари възхваляват...

Принц Уилям похвали майка си Даяна, покойната принцеса...

Няма коментари към тази новина !