Huawei предложи да продаде 5G технологията си на западна компания

13.09.2019 13:37 | Видян 1072 пъти

Huawei предложи да продаде 5G технологията си на западна компания

Рен Жънгфей, основателят и изпълнителен директор на "Хуауей" (Huawei) изненадващо предложи да продаде на западна компания натрупаното досега 5G ноухау, за да се отговори на опасенията на САЩ и други държави за сигурността на работата с китайските продукти.

Изавлениято му, цитирано от "Ню Йорк таймс" и списание "Икономист", допълва, че евентуалният купувач ще е свободен "да промени софтуерния код". Така би трябвало без участието на "Хуауей" да провери за евентуално наличие на т.нар. задни вратички в програмите и да се премахнат съмненията, че компанията оставя таен достъп през тях до данните на клиентите си, обяснява Би Би Си.

Предложението е изключително необичайно, казва проф. Стив Цанг от SOAS University of London, защото "вероятно обяснението е, че така "Хуауей" признава, че едва ли ще успее да заобиколи опитите на адниминстрацията на Доналд Тръмп да намали възможностите ѝ да работи в Северна Америка, Западна Европа и Аавстраия". В момента САЩ и Австралия са затворили пазара и за 5G технологии и оборудване за "Хуауей", а Великобритания обмисля дали да не се присъедини към тях.

"Трудн е да си представя, че "Нокиа" или "Ериксон" (бел.ред. - основните европейски алтернативи) биха се заинтересували от покупка. Трудно е и американска компания да успее да убеди администрацията на Тръмп, че така ще разполага с абсолютно авангардна американска технология", допълва Цанг. "А ако не могат да гарантират това, защо да харчат десетки милиарди долари за нещо, което бързе ще се окаже изостанало от времето?"

Все пак една подобна сделка би дала достъп до съществуващите патенти на "Хуауей" за 5G, д олицензи, кодове, техническите планове и технологична информация как се произвеждат. Говорител на компанията потвърди за Би Би Си, че офертата на Рен Жънфей е съвсем реална.

"Хуауей" е отворена към идеята да сподели нашите 5G технологии и техники с компании от САЩ, за да могат те да изградят собствена 5G индустрия" е точният цитат на Рен в "Ню Йорк таймс". "Това ще създаде балансирана ситуация между Китай, САЩ и Европа."

"Балансирано разпределяне на интересите е благоприятно за оцеляването на "Хуауей" са думите му пред "Икономист".

Източник: Дневник

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Няма коментари към тази новина !