Нобелови лауреати с общ призив за климата

09.12.2019 10:19 | Видян 724 пъти

 Нобелови лауреати с общ призив за климата

Нобеловите лауреати за 2019 година отправиха призив за засилване на мерките за борба с климатичните промени, предаде Ройтерс. Нобелистите говориха на пресконференция в Стокхолм, където на 10 декември ще получат наградите си.

Носителят на Нобел за химия Стенли Уитингъм, отличен за разработването на литиево-йонните батерии, които направиха възможна революцията на мобилните технологии и намаляване употребата на изкопаеми горива, заяви:

"Смятам, че назря времето да решим проблема с климата, но трябва да сме прагматични, защото няма да е лесно. Не можем просто да спрем всичко, което отделя въглероден диоксид. Но мисля, че литиево-йонните батерии ще помогнат за решението като например електрификация на транспорта."

Швейцарският учен Дидие Кело, който спечели Нобеловата награда за физика, за разкриване тайните на еволюцията на вселената, подчерта:

"Аз ще коментирам астрофизичната страна, защото на няколко пъти чух хора да казват, че няма значение, защото в даден момент ще се наложи да напуснем Земята. Това е изключително безотговорно изказване. Звездите са толкова далеч, че изобщо не се надявайте да успеете да избягате от Земята. По-добре да се съсредоточим върху решаването на проблема, а не да мечтаем как ще унищожим и изоставим планетата си."

Американката Естер Дуфло, която е един от тримата лауреати на Нобела за икономика, каза:

"Често хората се надяват, че нещата ще се оправят от самосебе си, защото възобновяемата енергия ще стане по-евтина и ще захранваме консумацията си с нея. Щеше да е чудесно, но не трябва да разчитаме, че ще се случи. Спирането на промените в климата изисква промяна в поведението ни и в консумацията ни, особено в богатите страни."

Спорове около литературната награда

Същевременно Косово ще бойкотира церемонията във вторник по връчването на Нобеловата награда за литература за 2019 година, обяви външният министър Беджет Пацоли, цитиран от Франс прес.

Бойкотът ще се изрази в отсъствие на косовския посланик в Швеция от церемонията в Стокхолм. А причината, както посочи Пацоли, е, че лауреатът - австрийският писател Петер Хандке, е бил приятел на бившия югославски президент Слободан Милошевич.

Турция се намеси на държавно ниво с критика към нобеловия комитет. Съветникът на президента Реджеп Ердоган - Ибрахим Калън, обясни, че за Анкара е цинично човек, който отрича геноцида срещу босненските мюсюлмани в Сребреница, да получава такова признание.

Източник:БНР

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !