Световноизвестният дизайнер Пиетро дел Вальо идва в София

05.12.2019 12:05 | Видян 1789 пъти

Световноизвестният дизайнер Пиетро дел Вальо идва в София

Фаворитът на международния хайлайф представя на 12 декември в галерия „Оборище 5“ „Духът на времето“ – книга албум, посветена на първия му БГ супер проект, фотографиите в нея са на Джорджо Барони.

Световноизвестният интериорен дизайнер Пиетро дел Вальо ще представи на 12 декември в столичната галерия „Оборище 5“ книгата албум „Духът на времето“, посветена на уникалния му грандиозен проект, вече осъществен у нас – вила „А“ край Стара Загора с 14 стаи, 32 бани, вътрешни и въшни басейни, мрамор от Карара, полилеи от Мурано, зашеметяваща терасовидна градина с алеи, фонтани, статуи, водоскоци... Елегантната зелена феерия е обогатена с малък неоготически храм, а павилионът е с необичайни размери. 

Дел Вальо споделя, че за вила „А“ е бил вдъхновен от двореца Казерта край Неапол.  Неслучайно той е фаворит на италианския, европейския и американския хайлайф, а някои от най-прочутите дами на Италия – Сабрина Ферили, Валерия Марини, Моника Гуериторе, Клаудия Джерини, Ана Фалки - се кълнат в безупречния му вкус и го канят да превръща домовете им в оазиси на интериорния шик и модерна функционалност.  Сред много нашумелите работи на Дел Вальо е легендарното кресло „Грейс“,  което е герой и в кинохита „Мъже без жени“ с Алесандро Гасман и Джанмарко Тоняци. 

Дел Вальо предизвиква фурор с него - и сред критиците, и сред медиите.  Писателят, академик и културолог  Акиле Бонито Олива представя „Grace“ пред публиката, а след това фотьойлът е изложен в Музея на архитектурата и дизайна в Чикаго – в експозиция за най-интересните 25 места за сядане през последните 25 години.  Кариерата на Дел Вальо е не по-малко вълнуваща от произведенията на изкуството, които създава. Той е роден в Монте ди Прочида край Неапол. Започва като дизайнер на мебели през 1987 година – веднага, след като получава академичната си диплома. Работи с най-големите производители на фотьойли и дивани в Италия.  През 1991-а отваря собствено проектантско студио за дизайн във Флоренция. През 2002-а основава собствено предприятие за маркова мека мебел, шезлонги и дивани, които могат да се видят в галерия „Амброзиана“ в Милано.

Със съдружника си Микеле Скиано Мориело  отварят второ проектантско студио – в Монте ди Прочида. Дел Вальо гостува с авторски творби в Ню Йорк и Москва. Списанията AD Италия  и AD Германия нееднократно му посвещават кориците си. Междувременно се изкушава и от сценографията. През 2014-а AD Италия го класира сред 13-те интериорни дизайнери, които най-добре  пресъздават новите тенденции за обитаване на пространствата. Реализирани проекти на Дел Вальо са издадени в два тома със заглавието „Да обитаваш емоциите“ /2006/ и „Имението Ашанело“ /2011/. Дел Вальо има осъществени обекти по цял свят - от Италия, през САЩ, до Балканите и Русия, в които налага „стилистичен анахронизъм“, вплитайки местния нео-исторически прочит, разцъфналия неаполитански барок, визии от тосканските дворци през Ренесанса и флорентинския маниеризъм.  През 2018 година Пиетро дел Вальо получава в Неапол наградата „За изключителен принос в сферата на проектантските услуги, извършени по света“.  В момента виртуозът на интериора работи по възстановяването на чифлик в Тоскана и аранжирането на къща в Швейцария.

Снимките в „Духът на времето“ са на Джордо Барони - фотограф, специализирал архитектура и дизайн, който работи за AD Architectural Digest, „Maison Française“,  „Elle Decoration“. Той е автор на кадрите в много книги за архитекти и интериорни дизайнери, занимава се и с рекламна фотография. Текстът в „Духът на времето“ е на Рикардо Бианки и Николета Дел Буоно. Рикардо Бианки е изследовател на киното, изкуството, архитектурата, дизайна и историята на либерализма. Автор е на есета и книги за архитектура и местна история. През 1987-а пише първата италианска книга, посветена на Клинт Истууд. Прави късометражни филми за националната телевизия  RAI, публикува статии в престижните списания „L’ Europeo“, „La Rivista Tecnica Ticinese“, „Casa Vogue“, „La mia casa“, „Cortina Magazine“ и други. Николета Дел Буоно е литературен консултант, илюстратор,  специалист по медии и вътрешен дизайн. Пише тематични разработки в „Corriere della sera“,  „Casa Vogue“, „La mia casa“, „Donna Moderna“ , „Casa Idea“, AD Architectural Digest. Предговорът на книгата албум „Духът на времето“ е от Еторе Мокети - директор на „AD Archietеctural Digest. Най-красивите къщи в света“.

 „В усещането на Пиетро дел Вальо за цвят има нещо много средиземноморско, топло, плътно, слънчево и игриво.  Той умее да предвиди резултата с милиметрична точност дори в детайла. Тази изумителна и недостижима способност е постигнала своя връх при реализирането на вилата край Стара Загора.  Интериорният дизайнер трябва да е малко лекар, малко психолог и малко гид на възложителя“, казва Еторе Мокети.  И добавя, че в Стара Загора деконструктивизмът и поп артът перфектно се сливат във фитнес зоната,  докато ориенталският стил е запазен за уелнес пространствата.  Преводът на „Духът на времето“ е на Сава Славчев.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Няма коментари към тази новина !