Дървена статуя на Мелания в родния й град

07.07.2019 20:20 | Видян 1443 пъти

Дървена статуя на Мелания в родния й град

Дървена скулптура в естествен ръст на първата дама на САЩ Мелания Тръмп беше открита вчера край родния й град Севница в Югоизточна Словения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Поръчана от работещия в Берлин американски артист Брад Доуни и издялана с моторна резачка от местния занаятчия Алеш Жупевц, статуята служи като допълнение към експозицията на Доуни в словенската столица, посветена на корените на Мелания в малката алпийска държава.

Ъгловатата непретенциозна фигура е издялана от дънера на живо липово дърво, чиято основа е оформена като висок постамент в поле край река Сава в село Рожно, на 8 километра от Севница, където Мелания е прекарала детството си.

Не е правен опит за постигане на прецизна прилика, дотолкова, че галерията в Любляна не е сигурна дали да приема статуята сериозно.

Въпреки че лицето на статуята е грубо издялано и не може да се познае, че това е Мелания, фигурата е с дреха, боядисана в светлосиньо, за да напомня мантото, с което г-жа Тръмп беше на церемонията по встъпването в длъжност на съпруга й като президент.

Доуни каза, че е искал да "води диалог с политическата ситуация в страната си" и да изведе на преден план статута на Мелания като имигрантка, омъжила се за президент, който се закле да намали имиграцията.

Скулпторът, известен с артистичното име Макси, е връстник на Мелания и е роден в същата болница като нея. В момента той се занимава главно с полагане на тръби.

"Нека си го кажем", заявява Макси във филмче, показвано като част от експозицията, "тя притежава половината Америка, а аз нямам нищо".

След тортата "Мелания", домашните пантофи "Бял дом" и президентските бургери това е поредна придобивка за родното място на Мелания Тръмп, която обаче предизвика противоречиви реакции на местно ниво, посочва Франс прес.

В социалните мрежи, статуята, поставена в полето, беше сравнена с плашило.

"Давам си сметка, че хората смятат, че това физически не прилича на истинската Мелания", каза 39-годишният Доуни за АФП, но твърди, че резултатът е "великолепен".

Градчето Севница, което има 5000 жители, от три години се възползва от известността на Мелания и това стимулира и местните търговци да предлагат стоки, свързани с първата дама, посочва АФП.

Въпреки че местата, свързани с Мелания Кнавс, са обективно ограничени - нейното училище и сградата, където е живяла, туристическите агенции не се колебаят да предлагат тематични обиколки.

Американският концептуален артист казва, че е искал чрез статуята на Мелания и други произведения да изследва корените на 49-годишната Мелания Тръмп, която често е описвана като загадъчна.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Няма коментари към тази новина !