Ахчиева: Каменаров ми забрани да говоря и пиша

28.02.2019 16:39 | Видян 1779 пъти

Ахчиева: Каменаров ми забрани да говоря и пиша

Току-що депозирах искова молба в СРС, с която оспорвам наложеното ми наказание от генералния директор на БНТ „предупреждение за уволнение“. Представила съм документи, от които става ясно, че това наказание е незаконосъобразно и трябва да бъде отменено. Това каза пред Фрог нюз журналистката Валя Ахчиева, чието предаване „Окрито“ бе свалено от програмата на БНТ.

Наш репортер засече Ахчиева пред Софийски районен съд. Попитана какво прави там, тя обясни за какво става дума: Наказанието ми е наложено без причина и е свързано с моето последно журналистическо разследване за незаконен бетонен център в село Ябланово, сливенска област. Това разследване трябваше да бъде излъчено на 27 януари г, но бе свалено от ефир по време на монтажа в същият ден, в който управителният съвет на БНТ взе решение да свали предаването „Открито“ от програмната схема.

Наказанието ми „предупреждение за уволнение“ е свързано с моето желание да докажа по независим път с експертиза и лабораторни изпитвания в една независима лаборатория, дали бетонът от незаконния бетонов център, с които са построени къщи, не е опасен за живота и здравето на хората, които живеят там. Това наказание е репресия срещу мен в конкретния случай. Но то е репресия срещу всички журналисти в България и тяхното право и задължение да събират независими доказателства в техните журналистически разследвания.

Това наказание е репресия срещу мен и заради нещо друго. Завчера получих писмо по пощата от генералния директор на БНТ Константин Каменаров. В него той казва, че аз нямам право да пиша, нямам право да говоря и нямам право да правя журналистически разследвания.

Това писмо има един интересен факт. То е подписано от Каменаров и е изведено в деня, в която той е в болнични и е следвало да се яви в СГС по делото си за употреба на алкохол - 18 февруари т. г., според публичната информация. Но от този документ е очевидно, че на датата 18 февруари, на която генералният директор на БНТ е трябвало да е в съда и е бил в болнични, той всъщност е бил на работа в БНТ и е подписал забраната ми да говоря и да пиша. Аз имам готовност да предоставя този документ на СГС, ако ми бъде поискан, във връзка с извършваната проверка на болничния лист на Каменаров.

Считам, че е недопустимо да се ограничава свободата на един журналист. И сега, заради това, че разговарям с вас, колегите журналисти, заради това, че аз пиша и правя разследвания за сайта в Брюксел EUelectionsbulgaria, сайт за независима европейска журналистика, финансиран от ЕП, сега аз очаквам да се предприемат още по-драстични мерки срещу мен, за да се ограничат конституционните ми права-правото на труд, правото ми на свободно изразяване и правото на разпространяване на информация. По-страшното е друго-това, че репресия има не само срещу мен, а и срещу други журналисти в София и в цялата страна. И репресията срещу журналистите не е правен проблем. Това е политически проблем.

Уточнение: Подписът на Каменаров в този документ е заличен заради изискване на Комисията за защита на личните данни

Източник: Frognews

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ:...

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ: Фото на деня

Мърляво правене на пари: Кралското...

Меган Маркъл предизвиква „крясъци“ от Двореца заради...

Няма коментари към тази новина !