Фаворитката се окичи с короната на БАФТА

11.02.2019 12:03 | Видян 3098 пъти | Гласували 1

Фаворитката се окичи с короната на БАФТА

Колко ожесточена може да бъде битката за домогване до облагите на властта? Въпросът, който стои като гръбнак на целия филм Фаворитката, се оказа особено печеливш на церемонията по връчването на ежегодните отличия на Британската академия за кино и телевизия. Призовете БАФТА бяха раздадени за 72-и път, а лентата, режисирана от Йоргос Лантимос си тръгна със 7 статуетки от общо 12 номинации (и шанс за 11 приза заради двойна номинация в една категория).

Още с първата за вечерта награда, кинодеецът с гръцки корени произнесе благодарствени слова. Той уточни, че пътят на Фаворитката към големия екран е отнел близо две десетилетия, като не пропусна да отдаде значимото и на хората, трудили се върху проекта и преди него, тъй като – както самият той подчерта – той участва в разработването на лентата само през второто десетилетие от творческия процес.

Първият приз, който заглавието си спечели, бе за най-добър британски филм, но екипът продължи да излиза периодично на сцената, за да се поклони още за победата си в категориите за най-добри оригинален сценарий, продукционен дизайн, грим и прическа, костюми, актриса в главна и поддържаща роля.

Оливия Колман именно бе посочена като победителката сред жените в главни роли. От сцената тя заяви, че се чувства неудобно, че само нейното име фигурира на статуетката.

"Странно е, че само една от нас можеше да бъде номинирана за главна роля. Но и аз, и Рейчъл Вайс, и Ема Стоун бяхме главни роли. Затова после ще допишем имената на всички върху статуетката", намигна от сцената Колман, която изигра кралица Ана Стюарт във Фаворитката. Нейната колежка Рейчъл Вайс спечели сред поддържащите роли, като победи Стоун в категорията.

"Благодаря на БАФТА, че отпразнуваха с нас филма, в който се усеща силна доминация на женския пол и чиято история се фокусира върху жените с власт", каза от сцената Дебора Дейвис, написала първия вариант на оригиналния сценарий на Фаворитката преди 20 години. Сред адаптираните сценарии триумфира Черен в клана. Това е първата награда БАФТА за Спайк Лий.

Въпреки че Фаворитката си тръгна с най-много статуетки БАФТА в архива, топ отличието на вечерта отиде при Рома на Алфонсо Куарон. Очаква се двете ленти да са и сред основните победители на предстоящите оскари, които ще бъдат раздадени на 24 февруари. От тази вечер Рома увеличи броя на наградите си с четири. Сред тях бе големият приз за най-добър филм, самият Куарон също се окичи с титлата най-добър режисьор. Останалите отличия за Рома бяха за постижения в кинематографията и разбира се – за най-добър чуждоезичен филм.

Неизненадваща бе и победата на Махершала Али за най-добър актьор в поддържаща роля. След като взе Златен глобус за образа на виртуозния ексцентричен пианист д-р Дон Шърли, той се окичи и с приза на Британската академия за кино и телевизия.

"Работата по този проект е своеобразна награда за мен, затова да бъда отличен и от вас е изключителна чест", каза Али от сцената. Това е първата награда БАФТА за актьора. Преди две години той бе номиниран и за участието си в Лунна светлина, но така и не взе статуетката. По-късно обаче бе отличен с Оскар.

Голямата награда сред актьорите отиде при Реми Малек за превъплъщението му в Бохемска рапсодия. Подобно на речта си в рамките на церемонията за Златен глобус, и тук звездата от Господин Робот не пропусна да благодари на фронтмена на Queen – Фреди Меркюри, с чиято царственост на сцената се нагърби именно той в режисираното от Брайън Сингър (и Декстър Флечър) заглавие.

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Дуа Липа снима в Олимпийския басейн в...

Дуа Липа пусна музикалния си видеоклип към най-новия си...

Средна класа е когато...

Средна класа - когато банката ви отказва кредит, поради...

Няма коментари към тази новина !