Христо Мутафчиев за Ласкин: От Иван научих, че човек трябва да живее достойно

07.01.2019 17:25 | Видян 2265 пъти

Христо Мутафчиев за Ласкин: От Иван научих, че човек трябва да живее достойно

Актьорът Иван Ласкин, който почина на 6 януари на 48-годишна възраст, бе почетен и от колегата си и приятел Христо Мутафчиев.

"Последните думи, които Иван ми беше казал преди време, когато се видяхме с него бяха: С теб съм, приятелче, нали знаеш винаги ще съм с теб", каза Мутафчиев пред БНТ.

"Много спорехме с него за много неща - за работата, за професията и за живота. Иван беше изключително справедлив човек, беше много столепен, много достоен мъж с много силно развито чувство за справедливост, с много бърз ум - много бързо умееше да реже", каза още председателят на Съюза на артистите.

"Езикът му му донесе много неприятели и много хора, които не го разбираха и не го познаваха, мислеха, че е лош човек, а Иван не беше изобщо лош човек", допълни Мутафчиев.

Актьорът разказа още, че с Ласкин са се запознали през 1990 г. Приятелството им започва с бой във фоайето на учебния театър на НАТФИЗ.

"Нещо се скарахме и директно се ошамарихме", каза Мутафчиев и допълни: "След това се разбрахме, че и на двамата няма да ни е лесно да се разберем и просто станахме приятели. Това че сме си раздали няколко шамара няма никакво значение."

Мутафчиев каза още, че от Ласкин е научил, че човек трябва да живее достойно и че той е бил мъжкар.

Късно снощи пък режисьорката Лилия Абаджиева също сподели своите мисли за актьора и човека Иван Ласкин. Постът ѝ събра стотици харесвания.

"Тази нощ е първата без Иван Ласкин на този свят... Едно момче, което възпламеняваше всяка ситуация, понякога екстремно... Поетичен, умен, критичен, краен до взривяване, еуфоричен в общуването, с невероятна ирония и самоирония, саркастичен до влудяване, момче на честта... Човек, обладаващ невероятен почти свръхестествен дух и мъжество, рядкост не само в професията, но и във времето, в което живеем.

Днес си мислех за всичките ни срещи и разговори, за Иван на Раковска, Иван на сцената, Иван на снимачната площадка /заедно работихме, когато заснех Чайка на Коко/, Иван сред колеги, Иван сред приятели, Иван сред неразбиране, Иван в конфликти, Иван млад, красив и всепривличащ, Иван и момичетата, Иван любим, Иван влюбен до болка в малкото вълшебно момиче Александра, Иван любящ баща, Иван предан приятел, Иван неудобен за неразбиращите го или за онези, които не можеха да понесат иронията и сарказма му, Иван мечтател, Иван Ласкин...

Днес е тежък, тъжен, скръбен ден, ден на страшна загуба. Днес имах представления на последните два спектакъла, над които работих: единия в София, другия в Москва. В сърцето си ги посветих на Иван... Днес в Русия е Рождество Христово, денят в който ни напусна Иван! "Не е било, каквото отминава"- казва Мефистофел във Фауст. Аз ще помня Иван Ласкин. Докато всички, които го ценят и обичат го помнят, той няма да "отмине".

Източник: Дир

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Няма коментари към тази новина !