Шоколадът изчезва до 2050?

21.11.2018 13:22 | Видян 409 пъти

Шоколадът изчезва до 2050?

Какаовите растения могат да изчезнат още през 2050 г., благодарение на по-топлите температури и сухите климатични условия.

Учените в Калифорнийския университет се обединяват заедно с компанията Марс, за да се опитат да спасят културата, преди да е станало твърде късно, пише World Economic Forum.

Те изследват възможността за използване на технологията за редактиране на гени CRISPR, за да направят реколти, които могат да оцелеят при новите предизвикателства.

В новата сграда на университета са насадени редици от малък зелен какаов разсад в охладени оранжерии в очакване на решаващия ден. растенията ще бъдат трансформирани и ако всичко върви добре, стръгчетата скоро ще бъдат способни да оцелеят - и процъфтяват - в по-топъл климат.

Това е благодарение на новата технология, наречена CRISPR, която позволява малки, точни отрязвания на ДНК, които не бяха възможни преди това. Те  се използват, за да направят реколтата по-евтина и по-добра. Но най-важното им използване може да бъде в развиващия се свят, където много от растенията, на които хората разчитат, за да избегнат глад, са заплашени от последиците от изменението на климата, включително повечето вредители и липсата на вода.

Какаовите растения могат да растат само в тясна ивица дъждовна земя на около 20 градуса северно и южно от Екватора, където температурата, дъждът и влажността остават относително постоянни през цялата година. Повече от половината от световния шоколад сега идва само от две държави в Западна Африка - Кот д'Ивоар и Гана.   

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

100 кила показа любимата си

Влюбен до уши е рапърът 100 Кила. Музикантът представи...

Тони Стораро със сако за 15 бона

Тони Стораро се фука със сако за 15 бона. Човекът-глас...

Няма коментари към тази новина !