Санчо Финци в мощен политически спектакъл

19.06.2018 10:33 | Видян 579 пъти

Санчо Финци в мощен политически спектакъл

Спектакълът „Власт и съпротива“ по едноименния роман на Илия Троянов ще се играе тази и утре вечер в Народния в рамките на платформата „Световен театър в София“. Един от четиримата участници в постановката е българинът Самуел Финци, обявен от критиката в Германия за най-добър актьор в немскоезичния свят за 2015 г.

Той и колегите му Сара Франке, Хенинг Хартман и Маркус Йон изпълняват по няколко роли в копродукцията на „Шаушпил“ – Хановер, и Дойчес театер – Берлин, която е сред високо оценените художествени факти на изминалия театрален сезон в Страната на Гьоте.

Представлението разгръща историческа панорама, която обхваща повече от половин век и показва процесите в България по време на тоталитаризма и в годините на преход. Архивните документи се съчетават с личните истории на знакови образи от епохата. „Власт и съпротива“ е силен политически и актьорски театър, който се вписва в актуалната дискусия за разбулването на истината за близкото минало.

За съставянето на неговата романова основа писателят Илия Троянов близо 20 години прави проучвания, провежда интервюта със свидетели на времето и изследва документи от периода. Излязлата през 2015 г. в Германия книга се нарежда сред 20-те номинирани за немскоезичен роман на годината. На сцена я поставя чешкият режисьор Душан Давид Парижек, който работи активно в Германия, Швейцария и Австрия и се е утвърдил като едно от интересните лица на съвременния немскоезичен театър. „Власт и съпротива“ е сериозен и впечатляващ роман. Съчетан на сцената с актьори, които мощно и внимателно работят със своите образи, резултатът е наистина респектиращ“, отбелязва немскоезичната критика.

Прадставленията са на немски език със субтитри на български.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Excelsior Victoria: легендата на Соренто

Гранд хотел Excelsior Victoria е символът на Соренто не...

Новото поколение хоби-готвачи...

След по-малко от седмица на кулинарната арена на...

Няма коментари към тази новина !