Станишев се загубил в гората

10.05.2013 17:30 | Видян 2435 пъти

Станишев се загубил в гората

В навечерието на изборите Сергей Станишев намира все по малко време за личен живот. Покрай вота за Народно събрание лидерът на БСП и европейските социалисти съвсем е занемарил спортните си занимания, с които от годни поддържа тонус. Той е запален плувец, планинар и гмуркач, а всичко това се е оказало много полезно не само за здравето му, но и за каляване-то на характера му, пише Уикенд.

"Баща ми беше запален планинар. От 2-годишна възраст всяка събота и неделя, в слънце, сняг и дъжд ме водеше на Витоша. Правихме изтощителни преходи, които ми дадоха добра издръжливост", разказва детството си червеният лидер в ексклузивно интервю за Иван Гарелов и списание №1 в страната "Биограф".

Една зима, когато бил в предучилищна възраст, Сергей успял да изправи на нокти родителите си. Малчуганът се отделил от баща си и се загубил в гората. Когато успял да овладее първоначалния шок, се присламчил към групичка с по-големи деца и успял да стигне до Златните мостове.

"Доста се уплаших. Баща ми беше организирал свои приятели туристи, за да ме издирват по всички пътеки на Витоша. Когато се намерихме, не ми говори цял ден", спомня си травмиращата случка БСП политикът. Освен туризма Станишев има и друга голяма страст - четенето.

В библиотеката му днес могат да се намерят над 200 исторически атласа и стотици томове качествена литература. Голяма част от книгите той е успял и да препрочете.

Сергей от малък бил много отговорен към учението си, а за това заслуга имат и двамата му родители. Майка му Дина Станишева била професор в Софийския университет, а баща му Димитър - секретар на ЦК на БКП. за да не ги разочарова или злепостави пред познатите им, в школските си години бъдещият социалист №1 никога не си позволявал да е неподготвен и да изкарва ниски оценки.

След като завършил столичната 35-а гимназия, Станишев се явил на изпити за СУ "Св. Климент Охридски". Бил сред първите по успех в списъка на кандидат-студентите. След това дошло обучението му в Москва. "Така съм възпитаван, че едно от най-важните ми задължения е било да не изложа баща си. Във всичко, което съм постигнал, съм влагал много труд", споделя днес "червеният" лидер.

По време на обучението си в Москва Станишев специализирал руска история от XIX век. Макар преди години да се появиха спекулации, че дипломната му работа е посветена на униформата в Червената армия, водачът на българската и европейската левица е категоричен, че това не е истина. В действителност, за да получи докторската си степен, той разработил блестящо темата „Кариерно развитие в руската администрация през XIX в.". В труда си изследвал системата на бюрокрацията при братушките, като я проследил още от времето на Петър I.

В свободното си време студентът Станишев активно участвал в различни самодейни групи на българската академична младеж в Москва. "Попаднах там в едно интересно време перестройката. Целият обществен и културен живот кипеше, отваряха се нови хоризонти, надежди", спомня си той.

Станишев е учил не само в Русия, но и във Великобритания. Специализирал е в Лондонското училище по икономика. В него също попаднал след конкурс.

За Острова заминал през 1999-а със стипендия. Половината сума отивала, за да покрива разходите му за общежитието, в което спял с останалите чуждестранни студенти, пише още Уикенд.

В Лондон Сергей завързал много контакти, които впоследствие му помогнали в политическата кариера. Голяма част от европейските лидери са възпитаници на същия колеж и именно оттам са стартирали пътя си към върховете.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Няма коментари към тази новина !