Пенев и Врачански с хонорар 350лв.

22.03.2013 10:30 | Видян 2428 пъти

Пенев и Врачански с хонорар 350лв.

Актьорите, които не са част от щатните трупи на родните театри, вземат хонорар за роля до 350 лв., показа проверка на „Телеграф".

Сред актьорите с най-високите хонорари са и най-големите звезди, познати и от екрана като Стефан Данаилов, новият министър на културата Владо Пенев, Деян Донков, Калин Врачански, Захари Бахаров, Асен Блатечки, Любо Нейков, Димитър Рачков и т.н. Някои от тях получават допълнителни бонуси по договорка със съответния театрален шеф.

Бонусите се дават за вкарване на повече хора в залата и като респект към съответното звездно име. Така например легендата Стоянка Мутафова се разписва за „няколко стотачки", както самата тя се изразява.
Хонорарите се дават за роля, което означава, че актьорът ги получава за един месец, независимо колко пъти играе в месеца в една постановка. Според непотвърдена информация Ламбо взема по 400 лв. за роля. Договорът зависи също от обема на роля та и трудността ѝ. Минималният хонорар е около 50 лв.

За епизодична изява на сцената обикновено се дават между 50 и 100 лв. Ако ролята му е главна или е сред централните, обаче той ще се разписва под сумата от 350 лв., а може да вземе и повече заради това, че името му вкарва повече народ в залата.

Някои актьори получават по 3-4 хиляди лева от хонорари в театралните си изяви и това е в зависимост от броя на главните роли, в които играят. Твърди се, че Деян Донков си докарва горната сума от изявите си в Народния театър.

В момента той играе в пет представления там, но по данни на източници на „Телеграф" не получава повече от 400 лв. за роля, което означава, че сега взема около 2000 лв. хонорар. Захари Бахаров също попадал в тази категория, но той си докарва и допълнителни доходи покрай многото си телевизионни изяви. Сегашният културен министър - Владимир Пенев, участва в 8 представления в столичните театри този сезон.

Калин Сърменов, който за масовия зрител е Милото от „Седем часа разлика", през септември миналата година стана шеф на Сатиричния театър и автоматично се сдоби със заплата 800лв. само за държавния си пост. Но за ролите си на сцената взема и хонорар, издават хора от артсредите у нас.

Като шеф той обаче реши да даде пример и не си увеличи хонорара, а го остави минимален- 80лв., ако се вярва на колегите му от артгилдията.

Актьорите те, които са на трудов договор към някой от театрите у нас, вземат на месец от минимално възнаграждение 310 лв. до 750-800 лв. заплата. Средствата се определят в зависимост от заетостта на актьора.
При повече роли заплатата на всеки един творец може да се увеличи. За това той пък не получава допълнително хонорар, ако играе в собствения си театър, отиде ли в друг, от там обаче му дават още пари.

Снимка: facebook

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ким Кардашиян разкри какво наистина я...

Ким Кардашиян разбива дългия списък с неща, които търси...

5-те най-успешни момчешки групи в света

1. Джонас Брадърс Jonas Brothers, момчешка група,...

Няма коментари към тази новина !