Световни звезди на анимационното кино пристигат у нас

22.08.2011 11:15 | Видян 2153 пъти

Световни звезди на анимационното кино пристигат у нас

Уникални анимационни филми, неизлъчвани в телевизионен ефир, ще видят посетителите на седмия Световен фестивал на анимационния филм Варна 2011. Освен конкурсната програма с филми от цял свят, почитателите на рисуваното кино ще имат шанса да видят авторски филми на световни звезди на анимацията – членове на журито на фестивала.

Официалното откриване на фестивала е на 8 септември 2011 г., от 18:00 часа, в зала 1 на ФКЦ с конкурсна програма късометражна анимация. Награждаването на победителите ще бъде на 12 септември.
Всеки фестивален ден между 10:00 и 23:00 часа организаторите ще излъчват минимум по 30 филма – конкурсна програма, детска програма, ретроспективи и рисувани ленти на членовете на журито.

Нов анимационен рекламен клип, дело на екипа на сдружение „Световен фестивал на анимационния филм”, ще тръгне в телевизионния ефир след броени дни. Главният герой в рекламния видео спот на варненския фестивал е симпатичният и забавен калкан, който се надява от неговата уста „да не прозвучи плоско, но… си струва да възстановим традицията”.

В периода 8-12 септември 2011 г., във Фестивален и конгресен център (ФКЦ) Варна, петима големи  аниматори ще оценяват конкурсната програма на седмия Световен фестивал на анимационния филм. Звездното жури в състав Йежи Кучия (Полша), Алексей Алексеев (Русия), Сяосонг (Китай), Оливие Кот (Франция) и българина Пенчо Кунчев ще определи 7-те победители и ще разпредели награден фонд от над 20 000 евро между тях.

Йежи Кучия е изявен представител на полската анимационна школа, известен с екпресионистичните си философски търсения. Участник в предходните издания на Световния анимационен фестивал във Варна, негови филми са печелили множество световни награди, включително от варненския форум.

Алексей Алексеев живее и твори в Унгария. Неговият филм KFNG №5 е обиколил всички световни анимационни фестивали. Състоящ се от един единствен кадър, филмът представя забавни истории на героите от неговия горски оркестър. Пълна противоположност на Йежи Кучия, Алексей Алексеев представя цяла поредица комични филми със семпли и комуникативни типажи.

Изненадата на фестивала е Сяосонг (Роланд) от Китай – представител на една от най-големите и значими студии в Китай - Шанхайската анимационна студия. Филмите, които ще представи пред посетителите на Световния фестивал на анимационното кино във Варна, досега не са гледани извън границите на родината му. Освен авторските филми Сяосонг ще представи и ретроспекция на големия китайски и световен аниматор Те Вей с типичната китайска техника – имитация на акварел върху картина.

Оливие Кот е преподавател в престижното парижкото училище Гоблен Екол де Л’имаж, чиито възпитаници работят в престижни световни студия като Дисни, Юнивърсал Студиос, Пиксар, Хана Барбера и Уорнър Брос. Автор е на книги за множество световноизвестни аниматори. Най-популярната му книга е енциклопедия на анимацията под заглавие „Имало едно време рисуван филм”. Оливие Кот е работил е и като сътрудник на Роман Полански.

Българският представител в световното жури Пенчо Кунчев е председател на Световната асоциация на анимационния филм (АСИФА) за България. Завършва анимация в Чехословакия със специалност Филмова и ТВ графика. В рамките на представянето на журито ще бъдат показани няколко негови филма, предназначени за широка публика. В програмата са включени и 3 анимационни сериала „Бебешки приключения”, създадени в копродукция с анимационната студия в Братислава, Словакия.

Възстановяването след 20-годишно прекъсване на един от най-значимите световни анимационни фестивали като фестивала във Варна е възможно заради помощта, която организаторите получиха община Варна в лицето на кмета Кирил Йорданов и Фестивален и конгресен център Варна, Национален филмов център, фестивалът е в календара на Министерство на културата.

 

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Качествен контрол: Фото на деня

Качествен контрол: Фото на деня

The Telegraph включи Созопол в...

Игнорирайте пренаселените курорти и вместо това се...

Няма коментари към тази новина !