Македонци очаровани от "Стъклен дом"

09.08.2011 10:00 | Видян 2947 пъти

Македонци очаровани от

Българският телевизионен сериал „Стъклен дом“, който отскоро започна да се излъчва в Македония от телевизия „Канал 5“, се посреща с изключително одобрение от зрителите, съдейки по отзивите на сайта на телевизията.

„Отлично“, „браво“, „суперфилм“ и много поздравления за излъчването на сериала четем в мненията от форума.

„Браво за Канал 5! Разчупихте леда! Най-накрая след 60 години – български филм! Изключително свежо!“

„Най-накрая сериал на български в Македония! Поздрави за Канал 5!“

Заслужава да се отбележи, че няма нито един негативен коментар за филма, пише dnes.bg.

В материал, публикуван пък на сайта на македонския вестник „Дневник“, Даут Даути пише: „Преди няколко дни бях приятно изненадан, когато по една наша телевизия ухото ми долови диалози на български език в един сериал“.

Поздравявам ги, пише авторът, защото, ако не ме лъже паметта, „това е първият български телевизионен сериал, който се излъчва у нас. Подобна е ситуацията и с игралните филми от нашия източен съсед. Едва ли можем да преброим 2-3 български филма, стигнали до нашите малки и големи екрани през последните 20-30 години!“

За разлика от българските, кинематографичните и телевизионните творби от бивша Югославия присъстват на нашите екрани „на ангро“, пише авторът. Като пример той дава сериалът с Любиша Самарджич „Полицаят от Петльово бърдо“, един епизод от който е бил повторен десет пъти за много кратко време.

„По едно време имах впечатлението, че поизчезнаха, но през последните години някак си ни връщат тази кинематография. От онези партизански епопеи, върху които изграждахме тогавашния социалистически югославски патриотизъм, до градските приказки и комедии“, пише още авторът.

Той се обявява за по-голяма отвореност към всички съседни на Македония страни, „за да се освободим постепенно от югославското наследство“.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Днес имам усещането, че са ме купили...

Смях: Днес имам усещането, че са ме купили от "Икеа"...

Не давай проблемите ти да те бутат, а...

Не давай проблемите ти да те бутат, а мечтите ти да те...

Няма коментари към тази новина !