Стояна на 100: чудни истории за Духа и хоризонта

01.02.2022 15:54 | Видян 2261 пъти

Стояна на 100: чудни истории за Духа и хоризонта

„Ще идват Стояна и Калата”!

 


Бях на 10 или 11 години, с нашите почивахме на вилата на Сатиричния театър на Балчик – някогашната резиденция на генерал – губернатора на Южна Добруджа по време на румънската им окупация – между двете световни войни миналия век, също на крайбрежието като Двореца недалеч.


 


И въпреки, че в „смяната” ни бяха и Никола Анастасов, с неговата преди дни починала съпруга и първа българска попзвезда Мария Косева, на която и Емил Димитров, и Лили Иванова започват кариерите си като подгряващи звезди, и даже самата Невена Коканова, бях сино впечатлен, да не кажа притеснен, че ни идват точно Калоянчев и Мутафова.


 


Да, Анастасов и Коканова също бяха при соца във висшата категория „народни артисти”, но Калата и Стояна, както ги наричаха възрастните, стояха някак „по-„ в моите очи тогава. Не питайте защо – по-тежки ми се струваха и нямам предвид само физически.


 


Пристигнаха двамата, настаниха се на красивата панорамна маса на края на каменната тераса на вилата, носеща името Вятър и вълни – румънска поетика. А ние – децата – помня, че бяхме с Иван Григоров – Младши със сигурност, може би и с Мимо на Весо Цанев, буквално „накацахме” около тях на белите столове от вито ковано желязо. Подпитваха на майтап кой, какво и защо, закачаха се, а ние бяхме бая притеснени.


 


В един момент Стояна отиде да плува в морето – скачаше се от буната точно срещу къщата, след като бяха затрупали собствения й плаж.


 


И така се потопи, че в един момент изглеждаше най-дребна точка на хоризонта. Сякаш е стигнала почти до Одеса или поне до Констанца и няма да може никога да се върне.


 


За разлика от мен, на когото винаги грижливо обясняваха как не е никак добре да се влиза навътре в морето, та бях бая притеснен за нея, възрастните не изпитваха стрес: „.О, остави я! Тя така плува отвъд хоризонта, говори си сама, пък по някое време се върне обратно на брега”.


 


Не можех да повярвам, че всичко това е възможно на тогавашните й 64 или 65 години – в моите детски очи те се струваха повече от днес навършваните нейни СТО. Особено пък в нейната форма, която изглеждаше телом далеч от спортната.
Тогава за първи път проумях насред тези атеистични времена, че има още нещо и то не е „вятър и вълни” работа. А си е истинско и се нарича Дух.


 


Върнах се към първия си спомен за Стояна на живо – как се качва на

своята червена шкода, карана от шофьор. Тогава, в средата на 80-те – дали е било 83-та или 85-а/86-а вече не помня, никой нямаше частни шофьори в нашата работническо – селска държава. Даже народните артисти.


 


... В началото на 2009 г., ставаха 130 години от обявяването на София, та ми хрумна идеята 19 минути да направи заедно с общината анкета за Жена – символ на нашия град, който както тогава, така и сега няма свой бранд. Про боно, разбира се, както училата латински език Мутафова би казала (буквално преведено „за добро”, практически - „безплатно”).


 


Срещата ни с тогавашния заместник-кмет по културата, който отговаряше за годишнината – Йорданка Фандъкова, по ирония на съдбата беше точно на рождения ден – тогава 87-и на Стоянка Мутафова – 2 февруари. Решихме да направим проучването, тя спечели, а сред другите номинирани бяха Богдана Карадочева, Камелия Тодорова, не помня още кои софийски легенди.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Ким Кардашиян разкри какво наистина я...

Ким Кардашиян разбива дългия списък с неща, които търси...

5-те най-успешни момчешки групи в света

1. Джонас Брадърс Jonas Brothers, момчешка група,...

Няма коментари към тази новина !