450 долара струва членството в Американската филмова академия

26.10.2018 12:42 | Видян 607 пъти

450 долара струва членството в Американската филмова академия

С по 450 долара ще трябва да се разделят близо 9000-те члена на Американската филмова академия. Това стана ясно, след като институцията, начело на наградите „Оскар“ реши да повиши таксата със $100 за първи път от 2015 г. насам.

Въпросният членски внос гарантира на кинодейците възможност да присъстват на всички гала събития, свързани с престижните отличия, както и на всички прожекции на филмите-фаворити в наградния сезон. В случай, че всички членове заплатят сумата, Академията пък ще увеличи бюджета си с 800 000 долара. Предвид логистичните промени, свързани със съкращаване на излъчваната церемония и рекордния брой от 2385 нови попълнения в редиците й, подобно решение бе посрещнато с негативни реакции от имащите право на вот на оскарите.

По думите на неназован източник, цитиран от The Hollywood Reporter, Академията няма да използва събраните пари, за да подобри качеството на церемонията, а вместо това ще ги вложи в музея си. Според други пък това е начин да се премахнат по-възрастните членове от институцията, които се оплакаха, че не всички имат възможността да си позволят таксата. В същото време именно те поемали трудоемката работа, свързана с наградите – като да изгледат всички заглавия в чуждоезичната категория, например.

Междувременно стана ясно, че общо 87 неамерикански филма са кандидатствали за тазгодишните оскари. Това са с 5 продукции по-малко от тези, които протегнаха ръка към статуетката миналата година. За фаворити към този момент се смятат Roma на Алфонсо Куарон (Мексико; той се очаква да влезе в надпреварата и за най-добър филм), големият победител от феста в Кан Shoplifters на Хироказу Коре-Еда (Япония) и Cold War на Павел Павликовски (Полша). Българското предложение за „Оскар“ е „Вездесъщият“, режисиран от Илиян Джевелеков.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Няма коментари към тази новина !