Религии, ценности и върхови преживявания за първи път на български

14.05.2018 15:42 | Видян 990 пъти

Религии, ценности и върхови преживявания за първи път на български

Първо издание на български език на класическия труд, очаквайте на 15 май с печата на издателство Хермес. Религии, ценности и върхови преживявания обединява серия лекции на Ейбрахам Маслоу, които са плод на многогодишни изследвания.

Идеята за върховите преживявания – феномен, изолиран и описан за първи път от автора – допълва развитата от него теория за самоактуализацията. Тези необикновени изживявания се изразяват във „внезапно чувство за интензивно щастие и благополучие“, „осъзнаване на някаква висша истина и единството на всичко“, „загуба на представа за време и място“, изострена сетивност и екстаз. Те не са достъпни само за пророци и религиозни водачи.

Учени, художници, спортисти, обикновени хора и дори деца също описват подобен опит. Върховите преживявания правят човека по-щастлив, активират интуицията и фината чувствителност, създават връзка с ценности като красота и справедливост и неизменно го следват по пътя на реализация на потенциала му.

Авторът Ейбрахам Маслоу е един от основоположниците на хуманистичното направление в психологията. Той разработва концепцията за цялостен подход към човека и анализ на висшите проявления на човешката природа: стремеж към любов, творчество, духовно израстване и други.

В противовес на господстващите по негово време бихейвиоризъм и фройдизъм, Маслоу изхожда от разбирането, че човешката природа е положителна в основата си и у всекиго е заложено желание за непрестанно развитие.

Той вижда смисъла на психологията в това да помогне на човека да осъзнае заложеното у него, т.е. да способства за самоактуализацията му. Най-известен става със своя йерархичен модел на мотивацията – пирамидата на потребностите, на върха на която стои потребността от самоактуализация.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Няма коментари към тази новина !