профили

Лара Гут

Лара Гут

Рождена дата: 27.04.1991
Пол: Жена

Гут, Лара Гут е носителката на световната купа по ски алпийски дисциплини. Гут е немска дума и означава „добър, добра, добро”. Сигурно, понеже е от италианска Швейцария – кантона Тичино, немското име не стига на Лара. И тя се слави като лошото момиче на „Белия керван”.

Красивата блондинка е мъничка, но устата й е не просто голяма, тя е възголемичка. Лара не се въздържа и обвини Линдзи Вон – ветеранката от САЩ, че симулира контузия на средата на сезона. Трябваше американската легенда да вади снимки от счупените си костици, за да й повярва светът, че не лъже.
Апропо, Линдзи се върна толкова бързо след поредната си контузия, че се намери немалък процент от фенове, които си казаха: „Ако това, което каза Лара не е истина, не е и лъжа”. Но върлите американофили като ски коментатора на БНТ Камен Алипиев – Кедъра, до неотдавна влюбени в швейцарката, не крият, че я отрекоха.

Опитаха се да принизят Кристалния й глобус

Истина е, че кралиците на белите писти през последните години Анна Фенигер от Австрия и Тина Мазе от Словения  ( и двете са близки приятелки на Лара)решиха да изпуснат този сезон, в който няма нито световно първенство, нито олимпиада. Но също така е вярно, че Лара Гут беше най-стабилна от световния ски елит и затова спечели. Линдзи Вон и Микаела Шифрин от САЩ не издържаха на темпото й, нямаха и късмет, а т.нар. спортно щастие е важен елемент от триумфа на всеки шампион. И в крайна сметка блондинката от Швейцария върна голямата световна купа на родината си цели 21 години след последния такъв трофей, завоюван от легендарната Френи Шнайдер. Така тя се нареди редом с други знаменити алпийки от страната на шоколада като Ерика Хес, Мария Вализер, Мигела Фиджини.
Фенката на хокея на лед, която говори 5 езика, си заслужи големия глобус, както и малкия в супергигантския слалом, наред с второ място в комбинацията, трето в гигантския слалом и четвърто в спускането. Всичко това е равносметката на много труд и 9 години борба в световната купа.
Макар и родена на 27 април 1991 в Соренго в страната, където е измислен спорта, който я направи звезда, историята на влюбването на Гут в ските е забавна. Семейството й, което харчи всички спестявания за пътувания, е на ваканцията на Ривиерата, когато таткото обявява изненадващо: „Утре заминаваме за Аржентина”. Ваканцията продължава на другия край на света – в снеговитите и през лятото и остри склонове на Барилоче, недалеч от Антарктика. Там рускокосото миньонче решава, че ще стане №1 в ските. Детската мечта днес е сбъдната. За да стане това обаче, родителите на Лара зарязват учителството и изцяло се посвещават на нейната кариера.

Бащата Паули й подарява ски за първия рожден ден

Но това е по-скоро шега. За състезател е нарочен по-големия й брат. Майка й Габриела се амбицира да я направи спортна звезда и от детството до днес е неин мениджър, секретар и какво ли още не - цял щаб. Макар и учителка, тя се примирява, че дъщеря й трябва да напусне училище на 15, за да се посвети изцяло на спорта. „Оттогава свикнах да ме одумват хора, които не ме познават, да търсят само лошото в мен. Това ме подготви за сблъсъците с журналистите”, разказва Лара пред CNN.

Новини

Няма новини, свързани с този профил.

галерия

Няма снимки, свързани с този профил.

Няма коментари към този профил !