профили

Георги Първанов

Георги Първанов

Рождена дата: 28.06.1957
Пол: Мъж

Георги Седефчов Първанов е роден в село Сирищник, община Ковачевци, област Перник, на 28 юни 1957 г. Израства в съседното село Косача. Женен е и има двама сина.
Георги Първанов е български политик и настоящ президент на Република България. На 18 ноември 2001 година е избран за първи президентски мандат. Преизбран е на 29 октомври 2006 година.
Преди да стане държавен глава, Първанов е историк към Института по история на БАН, а впоследствие председател на Българската социалистическа партия.През 1975 г. Първанов завършва математическата гимназия в Перник. 6 години по-късно се дипломира в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 1988 г. защитава докторска дисертация по история на тема „Димитър Благоев и българският национален проблем 1879-1917“.
Научните интереси на бъдещия президент са свързани с българския национален въпрос и ранния период на българската социалдемокрация. Георги Първанов е познат и като заместник-председател на Висшия Съвет на БСП, а после и като председател на червената партия. Освен това днес 50-годишният Първанов е автор на няколко монографии и книги, на десетки научни статии. През 2001 г. излезе и неговата книга "Преди и след Десети".
 

Новини

Първанов празнува Ч.Р.Д с Глория

Георги Първанов и примата на фолка Глория празнуваха...

Ути замалко да гръмне Първанов

Тежкотонажната риалити звездата Ути Бъчваров едва не...

Тайната любовница на Първанов

Оставката на социалния министър Ивайло Калфин и...

Първанов погребва майка си

Георги Първанов потъна в скръб. Вчера той внезапно изгуби...

Мис Крокодил скъса с Първанов

Носителката на титлата "Мисис Русия" Антония...

Социалният Първанов предизборно пазарува в Canali

Социалният президент Георги Първанов пазарува днес...

Синът на Първанов вдига палат на морето

Големият син на Георги Първанов – Владимир, се...

Няма коментари към този профил !